Vrijdag gesprek met de wethouder

Bewoners Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat klaar met overlast van groep Polen: “Intimidatie, diefstal, vernieling en dronkenschap”

  • Door Redactie
  • |
  • 16 februari 2021
  • |
  • 2 reacties

“Duizenden euro’s schade door vernieling, intimidatie op straat, dronkenschap, stelen in de winkels. Het is door de aanwezigheid van zo’n 25 Polen dagelijks ellende bij ons in de straat.”

Een bewoner van de Burgemeester Reigerstraat (“Ik wil niet met mijn naam in de krant”) windt er geen doekjes om. “De enige oplossing is een grote bus richting Warschau.” Wat is er aan de hand?

Edwin Hogendoorn, voorzitter van de winkeliersverenging, herkent het geschetste beeld. “Het gaat om een groep Poolse arbeidsmigranten die vanwege corona geen werk kunnen vinden of helemaal niet willen werken. Ze overnachten in de locatie van het Leger des Heils bij de Maliebaan en zoeken overdag hun heil op de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat. Ze zijn vaak onder invloed van drank en zwaardere drugs, vallen mensen op straat lastig, urineren in de portieken en gaan de winkels binnen om er met gestolen waar weer naar buiten te lopen. Ik heb begrepen dat het verbod op drankgebruik op straat voor ons gebied niet geldt. En daar zien wij de gevolgen van. Er zijn dagelijks vechtpartijen.”

“Uit angst voor represailles doen veel winkeliers geen aangifte”

“Politie weet zich geen raad en de ondernemers ook niet. Ik adviseer om bij diefstal altijd aangifte te doen maar velen doen dat uit angst voor represailles niet. Ook voor het Leger des Heils is dit lastig. Ze moeten deze mensen onderdak bieden maar dat is zo simpel nog niet. Het is een andere groep dan ze gewend zijn. Ik zeg niet dat ze terug moeten naar Polen. Dat kan niet en uiteindelijk moet er voor hen hulp gezocht worden. Maar zoals het nu gaat, kan het niet langer. Wij hebben onze hoop gevestigd op het gesprek dat we vrijdag met de wethouder hebben.”

“Ze zitten hier natuurlijk niet omdat ze zweetvoeten hebben”

Peter Rouw, manager van de Leger des Heils-vestiging aan de Maliebaan, begrijpt de klachten van de bewoners. Hij zet eigen mensen in om de overlast zoveel mogelijk te beperken. En in de locatie zelf hanteert hij een zero tolerance-beleid. “Deze locatie is op verzoek van de gemeente open gegaan zodat tijdens de lockdown ook deze mensen een dak boven hun hoofd hebben. Wij bieden ze professionele zorg en zullen dat gedurende de lockdown ook blijven doen. Polen is een EU-land dus ze mogen hier ook zijn. Maar ik ontken niet dat deze groep bijzonder gedrag vertoont. Ze zitten hier natuurlijk niet omdat ze zweetvoeten hebben. Onze beveiligers lopen door de wijk om ze aan te spreken op fout gedrag. Werkt dat niet, dan bellen we de politie. Op de locatie zelf zitten we strak op de regels. Veel meer kunnen we niet doen. Dit probleem is pas opgelost als de lockdown is afgelopen.”

De politie was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees hier ons eerdere bericht over arbeidsmigranten.

Hieronder beelden van arrestaties in de Burgemeester Reigerstraat.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *