Terugblik op 2020

Bernard Tomlow: “Het heeft pijn gedaan maar ik had dit jaar niet willen missen”

 • Door Redactie
 • |
 • 28 december 2020
 • |
 • 5 reacties

Bernard Tomlow: "Als je niet oppast, word je op zijn moment knettergek"

Een turbulent jaar noemt Bernard Tomlow 2020. Het is een constatering met groot gevoel voor understatement. Want het was het jaar dat hij na een praktijk van 46 jaar de advocatuur vaarwel zei en verder ging als jurist Tomlow in zijn nieuwe bedrijf. “Het heeft pijn gedaan maar ik had het niet willen missen.” 

De deken van de Orde van Advocaten had hem in 2019 geschorst vanwege “ontoelaatbare geldtransacties en leugens tegen de orde.” De beroepszaak die Tomlow aanspande, werd door hem verloren. Hij werd definitief geschorst voor 6 maanden.  

“Ik heb foutief gehandeld en dan is een maatregel op zijn plaats. Maar deze maatregel was zwaar, ik heb niet gefraudeerd en me met geen cent verrijkt. Dat ik zou hebben gelogen bleek volgens de uitspraak in beroep onjuist. Uiteindelijk was de uitspraak een bittere pil voor mij. Ik was een schietschijf geworden. Collega’s lieten me vallen. De maten van de praktijk die ik heb opgericht wilde dat ik mijn spullen pakte. Dat heeft me verrast maar paste wel in het beeld van mensen die in een flits afscheid namen. Mijn zelfvertrouwen heeft in die fase een flinke knauw gekregen. Kan ik het nog wel? Als je niet oppast word je op zo’n moment knettergek. En daarom was het zo belangrijk dat er ook veel steun was van mensen uit alle hoeken van de samenleving. Mensen die me een hart onder riem staken en me er op wezen dat ik door zo’n incident niet opeens een slechte advocaat werd. Na de uitspraak heb ik de lopende zaken afgehandeld en ben een maand met vakantie gegaan. Toen ik terugkwam was alle energie weer terug. Ik ben als jurist een nieuw bedrijf begonnen en dat loopt heel goed. Linda, de secretaresse die dertig jaar voor mij werkte, heeft zich als partner bij mij aangesloten. We zijn altijd een tandem geweest. Veel oude klanten kennen Linda en weten welke enorme toegevoegde waarde ze heeft. Daarnaast verwacht ik komend jaar een aantal nieuwe collega’s te kunnen verwelkomen. Ik ben in gesprek met een aantal advocaten die willen deelnemen in mijn bedrijf.” 

“Ik heb mijn hele leven kunnen doen wat ik wilde. En dat doe ik nu ook weer. Ik ben een 70 plusser maar denk er niet aan om te stoppen. Werken geeft me ongelooflijk veel energie. Het was in bepaalde opzichten een pijnlijk jaar maar terugkijkend had ik het niet willen missen. Ik leef weer optimaal.” 

Over Corona

“We hebben het altijd over: iedereen is gelijk voor de wet. Dat staat in artikel een van onze grondwet. De praktijk is dikwijls anders. Maar in 2020 hebben de pandemie en  het klimaat ons duidelijk gemaakt: iedereen is gelijk. De pandemie en het klimaat kennen geen grenzen en paspoorten. Voor hun is Iedereen gelijk”.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Jim Terlingen schreef:

  Meneer Tomlow zegt: “Ik heb foutief gehandeld en dan is een maatregel op zijn plaats”.

  In het vonnis staat onder andere dit: “De schending van de belangrijke kernwaarden (financiële) integriteit en onafhankelijkheid schaden het vertrouwen van de samenleving in de advocatuur in hoge mate. Gezien het samenstel van de handelingen die tot deze schending heeft geleid, is het vertrouwen in de advocatuur door verweerder onherstelbaar geschaad.”

  Dat voelt net even wat anders.

 • Frits schreef:

  Je richt een kantoor op en uiteindelijk wordt je gevraagd te vertrekken. De ruggengraat van deze collega’s lijkt me weinig voorstellen. Haal dan ook maar gelijk de naam Tomlow van de gevel.

 • Peter schreef:

  Ik ken meneer Bernard tomlow alleen van de zijkant.maar kan iedereen zeggen dat het een uiterst intelligent persoon is.en dat de beste man een hart ❤️Van goud heeft en heel wat voor ze mede mens over heeft!!!!

 • Chris schreef:

  Tomlow is een kleurrijk en authentiek mens die zijn mening nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Met dat laatste maak je niet alleen vrienden. Dat zal hij dit jaar ervaren hebben. Het goede nieuws is dat hij als jurist een doorstart maakt. Old soldiers never die.

 • Bastiaan schreef:

  “Het vertrouwen in de advocatuur onherstelbaar geschaad.” Stevige woorden die ik moeilijk kan plaatsen als ik me baseer op eerdere berichtgeving over deze zaak. Mij lijkt me meer sprake van slordig handelen. Mag niet, maar om dat te straffen met een schorsing van een half jaar. Dat Tomlow dit niet had willen missen, is overigens bijzonder. Deze schorsing , terecht of niet terecht, maak je liever niet mee. De reactie van de (oud)-collega’s evenmin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *