Café Theater Festival

Vier dagen theater in de Utrechtse café’s

Vanaf donderdag 7 maart vindt de zestiende editie van het Café Theater Festival (CTF) plaats in Utrecht. Door de hele stad zijn in verschillende cafés voorstellingen te zien van jonge makers.

“Tijdens het festival zijn 25 reguliere voorstellingen, 3 familievoorstellingen en een speciale lunchvoorstelling in restaurant LE:EN te zien”, vertelt Alinde Hoeksma, artistiek directeur van het festival. “De makers hebben we begeleid in onze Café Theater Fabriek en de voorstellingen zijn ook specifiek geschreven voor de cafés waarin ze plaatsvinden. Die begeleiding is belangrijk omdat het maken van een voorstelling in een café niet eenvoudig is. Makers moeten de beperkingen van zo’n plek zien om te draaien tot mogelijkheden. Het moet samensmelten met de plek waar je staat. Het is ook heel intiem, want er is geen podium. Het publiek zit zelf ook midden in de voorstelling.”

Voor het festival schreven 120 makers en gezelschappen zich in. De organisatie heeft uit alle inzendingen de 28 beste ideeën geselecteerd. “Dat zijn vaak mensen die aan het begin van hun carrière staan. Ze zijn nog bezig met het ontdekken van hun signatuur”, legt ze uit. “Het CTF is een springplank voor nieuw talent.”

Dit jaar gaat het festival, dat vorig jaar 19.000 bezoekers trok,  weer verder de stad in. In het begin was het vooral de binnenstad waar het festival zich afspeelde. “We hebben heel actief publiek. Zij maken tijdens het festival een theatrale kroegentocht. Maar wij vinden dat Utrecht heel mooie wijken heeft en we vinden het jammer dat we een deel van het publiek niet bereiken als we alleen daar zijn. Een doel van het festival is om theater naar de mensen toe te brengen.” Toch zitten de cafés niet alleen vol met mensen die speciaal voor de voorstelling komen. “Er zitten ook mensen die gewoon een biertje drinken. Die dan denken ‘waar ben ik in beland?’. Uiteindelijk worden zij ook helemaal meegezogen in het verhaal.”

Ook is er dit jaar een voorstelling geschreven over Leidsche Rijn door de Trans//missie. “Elk jaar is er een onderzoeksplek”, legt ze uit. “De makers hebben zelf voor Leidsche Rijn gekozen. Wij hebben ze ook extra begeleid bij het maken van de voorstelling”, vertelt Hoeksma. “Ze maken futuristisch theater en dan is zo’n nieuw stadsdeel heel interessant. Zij zijn daar een jaar ingedoken om te kijken wat de wijk betekent voor de mensen die daar wonen.”

De voorstelling die Hoeksma speciaal wil uitlichten is Boys Won’t Be Boys in  restaurant LE:EN. “In deze voorstelling bevragen zeven verschillende makers hun mannelijkheid”, legt ze uit. “De een doet dat met een lied, een ander met een gedicht of met een heel flamboyant en theatraal stuk. Ik zag deze voorstelling vorig jaar tijdens het Amsterdam Fringe Festival en dacht toen dat het goed zou passen in een dinner setting.” De voorstelling is op zondagmiddag 10 maart te zien. Dit is de enige voorstelling waar bezoekers een kaartje voor moeten kopen. Die zijn hier te koop.

Het Café Theater Festival begint op donderdag 7 maart en gaat door tot en met zondag 10 maart. Meer informatie over het festival en de locaties is hier te vinden.

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *