Café Theater Festival

Podcast en theatervoorstelling over Leidsche Rijn: “Stad waar je nooit dacht te wonen”

Theatermakers Derk Stenvers en David Schwarz van De Trans//missie spelen van donderdag 7 maart tot en met zondag 10 maart de voorstelling ‘De mythe van Leidsche Rijn’. In de aanloop naar de voorstelling maakten zij met Mathieu Wijdeven ook een podcast over de wijk met de titel ‘De stad waar je nooit dacht te gaan wonen’.

“We werden gevraagd door de organisatie van het Café Theater Festival om een jaar lang in een Utrechtse wijk te duiken en daar een theatraal onderzoek te doen”, vertelt Stenvers. De wat negatieve invalshoek in de eerste aflevering is expres gekozen door de makers. “In de eerste aflevering gaat het ook om het vooroordeel over Vinex wijken. Daarna wordt het positiever.” In de eerste aflevering richten de makers zich vooral op het centrum van Leidsche Rijn.

Voor de podcast hebben ze onder andere interviews gehouden met inwoners van Leidsche Rijn. Iets wat vaker terugkomt in de serie is het pioniersgevoel. “De mensen die daar 20 jaar geleden naartoe verhuisden, woonden letterlijk tussen de zandhopen. Zij hebben er zelf voor gezorgd dat er een vrijmarkt kwam met Koninginnedag kwam en dat buren elkaar ontmoetten”, aldus Stenvers. “Omdat ze veel zelf hebben gedaan, zijn ze heel betrokken bij de wijk. Het is een van de meest actieve wijken van Utrecht. Iets wat je misschien niet verwacht bij een Vinex wijk.”

Naast bewoners hebben de twee ook gesproken met Riek Bakker. Zij heeft het plan voor de wijk gemaakt. Het werd een lang gesprek over hoe de architecten en bewoners met elkaar in gesprek zijn. “Een architect ontwerpt iets voor de toekomst, maar voor de mensen die er wonen is dat heel anders.”

“We kwamen ook iemand tegen die in de wijk is opgegroeid”, zegt Stenvers. “Zij is 20, dus net zo oud als de wijk. Zij was verbaasd hoeveel invloed Riek Bakker op haar leven heeft gehad door Leidsche Rijn op een bepaalde manier te ontwerpen.”

De voorstelling ‘De mythe van Leidsche Rijn’ is te zien tijdens het Café Theater Festival van donderdag 7 maart tot en met zondag 10 maart in Wijnbar Most.  De resterende afleveringen van de podcast-serie komen ook op De Nuk online.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *