Als je dakloos bent

Als je dakloos bent (5): Els, Superwoman

 • Door Redactie
 • |
 • 14 oktober 2019
 • |
 • 18 reacties

Els groeide op in een Moluks kamp. Met blanke Nederlanders had ze niets. Geen klik, geen gedachten. Pas op haar veertigste ontworstelde ze zich aan die wereld. Maar wel verslaafd en in de war. Het gaat nu goed met Els. Ze speelt tot 7 december als Superwoman in het toneelstuk “Buitengewoon” van theatergroep Stut. (kijk hier voor meer info). Frank Dries, hoofdredacteur van Straatnieuws, sprak met Els. Een buitenbeentje met littekens.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

18 reacties

 • Eli Pesulima schreef:

  Is els niet van kamp Vossenbosch in Wierden?

 • Doti pata schreef:

  Geweldig hoe zij het weer geeft als een Molukse die vanuit het kampleven in het witte wereld werd gezet. Met veel pijn en tranen haar ware ik hebt ontdekt….in de spiegel..

 • A.J. Nanuru schreef:

  Heel ingrijpend verhaal, mooi verwoord, het geeft aan hoe wij toendertijd behandeld werden, ver weggestopt ver van de Nederlandse maatschappij en de worsteling die er daar door ontstond. Waar hoor ik bij? Mijn vraag is waar is het bij Els mis gegaan? Maar zo zijn er nog velen die daardoor in de anonimiteit leven en nog steeds de weg kwijt zijn. Maar goed om te zien hoe sterk zij er uit gekomen is, Els ik wens je heel veel succes en liefde en mooi dat je dit met ons wil delen. Moge de Here God je zegenen.

 • Dave Haurissa schreef:

  Kan alleen maar veel respect voor hebben ??

 • Hannie Pattipeilohy schreef:

  Ik weet het als de dag van toen. in het kamp Vossenbosch. Daar ga ik als kind op vakantie leuke tijd gehad met Els . Els en ik zijn Gandong. Laatste keer dat ik Els zag was op Hoog Catharijne, gaf haar geld niet wetende dat ze dakloos was, erg triest.Els als je dit leest ,May God Bless You in all the thinks you do. Respect. Gandong, Hannie P.

 • Dr oraile schreef:

  Veel RESPECT ♥️ &LIEFDE mijn oude schoolvriendin uit de kamp vossenbos,moge de almachtige jou bescherming geven in deze wereld, hou je goed!! Love you??

 • Els schreef:

  Met tranen leest ik de reactie van mijn bangsa. Ik kijk zelf nooit nr deze site of hoe jullie het noemen. Ik weet niet eens hoe ik of waar ik moet zijn daarom dacht(hmmmm)ik dat misschien mijn bangsa mijn filmpje niet zullen vinden of sing tekira en was erg benieuwd hoe gereageert wordt. Alles bij elkaar ik heb deze lieve reacties niet verwacht. Zooohoooo…..lieve mensen Terima Kasih.

 • Truus Suripatty schreef:

  Hoi Els
  Ik wens je al het geluk van de wereld toe en weet dat onze lieve Heer altijd bij je is
  waar je bent en wat je ook doet..GBU
  Lieve groetjes Pela Truus Suripatty

 • Juliana Kaczmarek-lewerissa schreef:

  Hallo Els
  Wat mooi verhaal. En herkenbaar. Mijn klasgenoot en samen stage gelopen in Amsterdam “de kimme” in jaar 71. Dat was nog leuke tijd. Ja Els je was buitengewoon.
  Jammer dat ik uit oog verloren ben.
  God bless you?

 • Johanna schreef:

  Lieve Tante/Oma Els

  Ik heb altijd respect voor u gehad!
  En nog steeds en wij wensen U alle geluk en liefde toe! Love you, God bless you♥️♥️♥️??? liefs Joke en Morano

 • Bung TT schreef:

  Trots op mijn Tante, wat een levenservaring heeft zij achter de rug gehad en nu staat ze op het podium met haar mooie persoonlijkheid en verschijning! Succes GBY ❤️Always Respect✊?

 • Pualani MaksoerElla schreef:

  Ik heb het niet gezien woon te ver weg dear Els dank dat je jou leven met dit stuk wilde delen met merendeel vreemden respect voor je meis hoop dat je nu een dak boven je hoofd en goede mensen om je heen hebt dank Here Jezus voor zo’n pracht mens hoop dat je nu alle gelukt krijgt waar je recht op hebt big huygs uit het westen respect.

 • Help schreef:

  gofundme.com/Help-maluku

 • Mieke Gomies schreef:

  Els,
  Geweldig verhaal en zeer herkenbaar voor veel Molukkers!
  Respect!

 • L. J. Pattiwaellapia schreef:

  Geweldig verhaal. Ik heb je leren kennen toen ik met Bobby getrouwd was. Ook hij was verslaafd en kwam ook uit het kamp, waar jij vandaan kwam. Ik heb eigenlijk nooit begrepen toendertijd. Waarom jullie naar de drugs grepen. Nu ik je verhaal heb gelezen. Begin ik te begrijpen. Waarom veel jongeren toendertijd naar de drugs grijpen. Het was eigenlijk een soort verdoving van pijn. Die jullie niet wilden voelen,wat wij in het kamp hebben meegemaakt. Onze ouders hoe ze daar werden gedumpt door de Nederlandse regering. Hoe ze werden behandeld. Voormalige knilmilitairen. In voormalige concentratiekampen. Onze ouders gaven natuurlijk soms onbewust door aan de kinderen. Er gebeurden toen heel veel. Wat wij niet begrepen. Els ik heb respect voor je,dat je nu de vrouw bent geworden,die je verdiend. Moge de Heer jou omarmen en zegenen. Bedankt ,dat je het met ons wil delen. Stuk leven wat je heb meegemaakt. Zo zijn er velen onder ons van de 2e generatie, die heel veel pijn hadden. Maar niet weten, hoe te uiten.
  Ik wens je heel veel geluk in je leven en hoop je een keer nog te ontmoeten. Liefs Lies.

 • Ade srani MIEN schreef:

  Lieve kakasrani, is zeer herkenbaar bij iedere molukkers die in vossenbosch heeft gewoond. Mooi verhaal dat je wil delen zus, met alle respect voor jou en dat ook buitengewoon jezelf blijft en dat is juist zo uniek lieve zus van mij Love you Tuhan mau berkati Els……. ga zo door oké hormat amatooo

 • C.A. den Hollander schreef:

  Diep respect.

 • M J.olde Hanhof schreef:

  Allerliefste Els,wat ben jij toch een sterke vrouw,ik heb bewondering voor jou.Ik ben ook een zoekende geweest, naar liefde geborgenheid respect,eigenlijk nooit gevonden.Ik moet een voorbeeld aan jouw nemen.Ik heb nog steeds liefde en geborgenheid nodig,na van Hot naar her gestuurd door de kinderbescherming en de voogdijraad, ik heb nog steeds nachtmerries. Ben nu 69 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *