In memoriam

Bij de dood van beroepsdakloze Willem Jansen (1965-2021):”Het was een mooie tijd, ik heb geen spijt”

 • Door Redactie
 • |
 • 17 oktober 2021
 • |
 • 6 reacties

Vergis u niet, ik moet dit stukje schrijven. Anders staat hij me straks aan de hemelpoort op te wachten. Willem liet er namelijk geen gras over groeien als hij vond dat ik een stukje moest schrijven. Over een dakloze, een schandaal of… over hemzelf. Willem was een goeie ‘snitch’. Als ik vond dat zijn nieuws geen stukje waard was, had ik een paar weken bonje met hem, werd ik keihard genegeerd. Dan riep hij me niet meer op straat. Geen ‘Hey Joh! Maar ik wist wel: het kwam altijd weer goed, gevoelsmens als hij was. Maar Wilhelmus Jansen is niet meer.

Hij is afgelopen vrijdag overleden en hij wist dat het kwam. Al een hele tijd. Dus in 2019, na jaren zeuren van mijn kant, kwam het er dan eindelijk van. Het Grote Willem Interview. Het mocht. Het moest. Die brulboei met die priemende oogjes, die beroepsdakloze. Mocht ik hem zo noemen? Ja. Het werd een prachtig interview. Een klein stukje:

En hoe komt hij aan die buts in zijn neus? Van zijn kleindochtertje, scherpe nageltjes. Trots laat hij foto’s zien van een pasgevangen paling. Hij vist, ook dat nog.

Van Willem kun je er niet genoeg hebben in het daklozen circuit. Hij zette zich in voor de goeie zaak. Via Stichting Goud of als voorlichter over ‘de daklozen’. En altijd met die grote bek. Dat deed hij expres.

‘Met een grote bek kom je ergens. Als je ergens in een hoekje wegkruipt dan ben je gezien. Een grote bek heeft ook nadelen, je wordt zo neergestoken. Me vader had ook zo’n grote bek. Die was buffetchef in een restaurant. Daar heb ik ook mijn zakelijke instinct van. Als ik het over mocht doen dan zou ik het zo weer doen. Het was een mooie tijd, ik heb geen spijt.’

Nog een paar weken kunt u hem zien, in het Zocherpark, als foto met gedicht. Daarna is Willem echt weg. Utrecht verliest een markante verschijning op straat. Maar er komt een een nieuwe Willem. Ik weet het zeker. Hij geeft van boven hier beneden iemand wel even een duwtje.

Frank Dries
Straatnieuws

Kijk hieronder het interview dat Frank Dries en Hidde Kroonbergs in augustus 2019 voor de Nuk maakte.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Sandra schreef:

  Lieve Willem rust zacht .
  Je had een hart van goud , en stond voor iedereen klaar .
  Goede reis Willem ?

 • Stefan schreef:

  Willem we gaan je missen gab…
  Rust zacht en we zien elkaar daar boven maatje!!

 • Chantal schreef:

  Willem ik schrok heel hard van het nieuws van je overlijden dit kwam echt heel hard aan bij mij we hadden soms leuke videocalls die echt leuk waren soms belde je en kon ik helaas niet antwoorden omdat ik druk was met het werk en toneel wist ik veel dat ik je nooit meer zou horen rust zacht lieve Willem

 • Kirsten schreef:

  Dag maatje…ik ga je zeker missen.
  We hebben elkaar kort,maar zeer krachtig mogen kennen…kga onze dagelijkse belletjes nooit vergeten.
  Dankjewel dat je er was en bent geweest. Zoals gebruikelijk sloten wij iedere avond af met…sweet dreams maatje…nu dus voor het laatst …xxx

 • Francis schreef:

  Rust zacht.
  KANJER.

 • Joop. schreef:

  Willem we zullen je missen . Een goede reis .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *