Ateliers sluiten in Werkspoorkwartier

Iedereen welkom op allerlaatste Open Dag met kunstenaars in Vlampijpateliers

De ateliers aan de Vlampijpstraat in Utrecht sluiten 29 februari definitief hun deuren. Aankomende zaterdag 20 januari wordt daarom een laatste gratis open dag georganiseerd: “We houden een klein feestje met de ongeveer 30 kustenaars die hier nog zijn. Iedereen die van kunst houdt is welkom”, aldus kunstenares Sophia Anastasia die er al 15 jaar een atelier huurt.

Het gebouw aan de Vlampijpateliers 50 was vroeger de tekenkamer van Werkspoor Utrecht. Het pand is van de gemeente Utrecht, sinds 2001 verhuurt DePlaatsmaker goedkope ateliers hier. Bedoeling is dat het pand gerenoveerd wordt én dat er nieuwbouw komt. Opvallend genoeg moeten de huidige huurders weg om plaats te maken voor antikraak via Ad Hoc. De start van de verbouwing staat pas gepland in 2025. Sophia: “We worden gepusht om te vertrekken, maar ze hebben niet voldoende aanbod in vervangende ruimte. We horen nu dat Ad Hoc hier de ruimtes antikraak gaat verhuren tot de sloop. Dat vind ik vreemd. Dus ik wil dat wij blijven zitten in zelfbeheer.” Ze gaat nog in overleg met de betrokken partijen.

De nieuwbouw gaat pas in 2026 weer open. Ondertussen zijn nog ongeveer 30 kunstenaars op zoek naar een atelier. Sophia: “Ik zoek een veilig atelier van minimaal 20 vierkante meter voor ongeveer 200 euro, dat betaal ik hier ook.”

Hoog Catharijne

Het kantoorpand in het Gildenkwartier boven Hoog Catharijne staat al meer dan tien jaar leeg, mogelijk is dat een geschikte locatie. Sophia: “Ik wil gewoon een betaalbare ruimte huren. Het lijkt me dat als een pand al meer dan tien jaar leegstaat, het redelijk goedkoop aan ons als kunstenaars verhuurd kan worden. Ik hoop dat ik in contact kan komen met de betrokken partijen.”

De Open Dag is zaterdag 20 januari van 12 tot 17 uur aan de Vlampijpstraat 50. Entree tot de exposities is gratis.

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

  • Patrick Tersteeg schreef:

    Totaal bizarre, ranzige gang van zaken, dit. Je stuurt huurders weg, op straffe van een dwangsom, uit een gebouw dat de gesubsidieerde huisjesmelker – pardon – verhuurder willens en wetens tot de huidige staat heeft laten verpauperen. En terwijl er ‘te weinig’ vervangende, vergelijkbare ruimte te huur is om de huidige huurders te huisvesten laat je het pand antikraak verhuren door een andere club. Het is de Croeselaan en db’s all over again. Utreg, ik herken je zo langzamerhand niet meer.

  • Een huurder schreef:

    Precies dit bericht hierboven eigenlijk.
    Sommige mensen huren hier al 20 jaar hun bedrijfsruimte en worden plots van de ene dag op de ander op straat gezet zonder enig alternatief. Het verhaal hierboven vat het wel goed samen.
    In het verleden is altijd verteld dat de verbouwing ruimschoots op tijd aangekondigd zou worden, ze hun best zouden doen vervangende ruimte te vinden en er een terugkomgsrantie was waarbij de totale huurlasten niet meer dan 10% duurder zouden worden. Dit staat zwart wit in notulen.
    En dan nu plots zou het pand in te slechte staat verkeren en niet meer verzekerbaar zijn, en dat terwijl er iedere maand zo’n 20 duizend euro aan de verhuurder wordt overgemaakt en er afgelopen jaren geen euro aan onderhoud in het pand is gestoken.
    Zelfs bij de oplevering nu wordt geëist dat huurders gaatjes in muren vullen, vides die er al jaren inzitten moeten verwijderen etc.
    Echt treurig hoe de grondleggers van het werkspoorkwartier nu zo behandeld worden. Een hele hechte 20 jaar oude community wordt in 3 maanden ontmanteld. Chapeau… :'(

  • Therar schreef:

    Ik vind het een vervelende situatie voor de kunstenaars die in de Vlampijpateliers zitten. Het is oneerlijk dat zij het pand moeten verlaten, terwijl de verbouwing pas in 2025 begint. Bovendien is het niet duidelijk of er voldoende vervangende ruimte voor hen beschikbaar is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *