Rik de Jonge was weer in Parijs

Zo zou de Utrechtse horeca het ook wel willen

  • Door Redactie
  • |
  • 18 juni 2020
  • |
  • 1 reactie

De restaurants in Parijs gingen deze week weer open. Dus wat doet chef-kok van Madeleine Rik de Jonge dan? Hij pakt onmiddellijk de Thalys om zijn favoriete restaurants op te zoeken. Helemaal als vanouds was het nog niet, maar de stad begint al weer een beetje te bruisen. En aan de anderhalve meter doen ze niet.

Rik de Jonge heeft er met de nodige verbazing rondgekeken. “Parijs is nog niet het  Parijs van voor de crisis. Heel veel hotels zijn dichtgetimmerd en omdat er weinig toeristen komen, zal dat voorlopig zo blijven. Maar de restaurants en café’s  gaan langzaam wel weer open. Als je bedenkt dat ze in Frankrijk veel strenger waren tijdens de lockdown dan bij ons zijn ze nu juist opmerkelijk soepeler. Ze zullen er vanuit gaan dat de kans op besmetting in de buitenlucht erg klein is. Het is weer druk op straat en overal drinkt men weer zijn glaasje.  Je ziet ook dat er makkelijk wordt omgegaan met uitbreiding van terrassen. Ik zat op terrassen waarbij ik echt moest zoeken bij welke zaak die hoorden. Alsof Madeleine ook nog een paar tafels op het Domplein heeft staan.”

Hieronder een filmpje van een terras in Parijs.

 

En hoe streng is het binnen?

“Daar loopt de bediening met mondkapjes, niet altijd even gedisciplineerd overigens. En de afstand in het restaurant is een meter in plaats van anderhalve meter. Dat levert heel veel zitplaatsen meer op. Een belangrijk verschil is ook dat er geen maximum aan het aantal bezoekers wordt gesteld. Die ene meter is het criterium. Daar is veel voor te zeggen. Want waarom zou een grote zaak als bijvoorbeeld Oud Daen niet meer dan dertig mensen mogen toelaten? Er is daar plek genoeg.”

Iedereen houdt zich aan de regels?

“Ach, in mijn favoriete visrestaurant zat iedereen gezellig naast elkaar aan de bar.”

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *