Open brief

Winkelmedewerkers: “Nepvakbond houdt onze lonen laag”

  • Door Redactie
  • |
  • 13 november 2019
  • |
  • 10 reacties

Archieffoto

Het gaat goed met de economie. Maar daar zeggen winkelmedewerkers weinig van te merken. Zij behoren tot de groep mensen met de laagste lonen van Nederland. En daar lijkt weinig verandering te komen. Door middel van deze open brief willen medewerkers van een aantal grote winkels in Utrecht aandacht voor hun klachten en de in hun ogen vreemde rol van een aantal vakbonden. 

‘Het is tijd voor een loonsverhoging’. Die uitspraak hebben we nu al honderden keren op tv gehoord. Zelfs onze premier Rutte zegt het. Maar hoe komt het dan dat uitgerekend de mensen met lage lonen er niets, of amper iets bij krijgen?

Wij zijn een groep winkelmedewerkers uit Utrecht en omgeving, en wij zijn er best wel boos over dat er voor ons helemaal niets verbetert. Natuurlijk hebben wij bij onze werkgever aangegeven dat wij de groei van de economie willen merken in onze portemonnee. Maar we kregen nul op het rekest. En het erge is: vakbonden met amper leden die onze belangen niet vertegenwoordigen, zijn ermee akkoord gegaan dat onze lonen zo goed als bevroren zijn. Deze ‘bonden’ hebben ervoor getekend dat onze lonen laag blijven én ze hebben ingestemd met verslechteringen van onze arbeidsvoorwaarden. Een van deze nep-vakbonden of ‘gele bonden’ is de club die zich Alternatief Voor Vakbond (AVV) noemt. Maar ook een echte vakbond als het CNV tekent bij het kruisje!

Wij winkelmedewerkers horen tot de groep mensen met de laagste lonen van Nederland. Veel van onze collega’s verdienen minimumloon, dat is tegen de 1650 euro per maand als je al fulltime werkt. Bruto! Alleen als je iets langer voor de winkel werkt, dan zit je daar iets boven. Onze rekeningen voor energie, huur, boodschappen, cadeautjes voor Sinterklaas worden alleen maar hoger, en omdat ons loon niet stijgt, wordt het steeds moeilijker om uit de schulden te blijven.

Anderhalf jaar geleden tekende AVV samen met CNV en de Unie de mega-cao voor de winkelstraat, waar ongeveer 200.000 werknemers onder vallen. Denk aan Primark, Zeeman, C&A en heel veel andere winkels. Eigenlijk is deze cao gewoon een lege cao, waar niets in staat. Dat is misschien iets wat grote winkelketens willen, want dat is lekker goedkoop en mega-flexibel. Deze vakbonden verkwanselen onze rechten en wij staan met lege handen, letterlijk! Vanaf het moment dat deze cao getekend werd, dachten andere winkels die een eigen bedrijfs-cao hebben, zoals de Bijenkorf, Hema en Ikea van: ‘als de lonen in de mega-winkelstraat-cao zo laag blijven, dan willen wij de lonen ook laag houden’. Dat heeft zelfs geleid tot een loondump tot 25% van mensen die bij Hema komen werken… Wij vinden dat heel heel erg!

Als AVV zich zo nodig wil bemoeien met de winkels, laat AVV zich dan hardmaken voor onderwerpen die belangrijk zijn voor de winkelmedewerkers. Dus géén verslechteringen meer van onze roosters en van de toeslagen. Wij willen een beter loon. AVV maakt zich volstrekt belachelijk door te tekenen voor een loonsverhogingen onder de één procent. Terwijl de inflatie nu 2,7% is. Wij boeten dus in op koopkracht. Laat AVV zich inzetten voor een wettelijk minimumloon van 14 euro per uur. En wij willen dat er meer mensen in vaste dienst komen. Zo wordt de ongehoord hoge werkdruk bestreden. En zo houden we de winkels publieksvriendelijk. Want u komt toch ook graag in een winkel waar personeel met een lach én met ervaring werkt?

Afzender: winkelmedewerkers van een paar grote winkels in Utrecht e.o. (namen bij de redactie bekend)

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

10 reacties

  • Frits schreef:

    Werkelijk bizar. Een vakbond die akkoord gaat met 1 procent loonsverhoging. Onmiddellijk je lidmaatschap opzeggen. Komen er weer een paar centen vrij.

  • Jolanda schreef:

    Dames en heren,

    Toppers zijn jullie omdat kenbaar te maken!

    Namens een andere “actieve” winkelmedewerker.

  • André Jonkers schreef:

    Waarom alle aandacht op de kleinste van de 3 bonden die akkoord gaan en niet op de veel grotere CNV, die zijdelings wordt genoemd, maar wel zitting heeft in de SER

  • Suzan schreef:

    Echt, je krijgt meer waardering en salaris in de schoonmaak branche dan in de winkel! En je bent met de feestdagen thuis ook nog!

  • Erwin schreef:

    De bond die verworven rechten van laagstbetaalden stelselmatig verkwanseld is ” Het alternatief Voor Vakbond ” ( het AVV). Omdat de eerste bond die een CAO tekent vooraan staat voor de werkgeversbijdrage aan de bonden. Dat gaat om groot geld. Het in wezen geprivatiseerde AVV is trouwens mede eigendom van Mei Li Vos die namens de PvdA in de eerste kamer met de mond de belangen van zwakkeren in de samenleving behartigt.

  • Johhny schreef:

    Mijn ervaring (dus ook mijn mening) is dat de CNV een Bond is die zich helemaal niet bezig wil houden met de lagere opgeleiden en de lagere inkomsten Ik kan met namelijk nog de dreigende stakingen en reorganisaties herinneren waarbij CNV het liet afweten waardoor ander bonden het niet konden doorzetten!

  • Mart schreef:

    Bizar zijn ook de Chinese roosters. Zoals een 16 uurs contractje maar iedere dag, inclusief weekenddagen beschikbaar zijn om te komen werken.

  • Andre van der Meer schreef:

    Het is duidelijk: voor een goede cao in de winkelstraat: wordt lid en wordt actief lid van de FNV. De bond die WEL gaat voor een fatsoenlijke cao met 5% loonsverhoging.

  • N Breure schreef:

    Het klopt allemaal ze werken voor minimaal loon, en de aandeelhouders worden maar rijker over de rug van hun personeel en dat moet stoppen en dáárom wordt lid van de grote FNV en we gaan ervoor.

  • Echte alternatieve vakbond schreef:

    FNV wordt helaas overheersd door bureaucratie en gekenmerkt door traag draaiende raderen. Er is een relatief nieuwe vakbond dat uitgaat van een oud principe, solidariteit. Echte solidariteit en directe actie.

    “Vloerwerk is een solidariteitsnetwerk. Wij zijn, in andere woorden, een groep werkers die de handen ineen hebben geslagen. Uit eigen ervaring weten we hoe zwak je in je eentje kan staan, en hoeveel meer je kan bereiken als je samenwerkt. Ook hebben we geleerd hoe belangrijk het is om acties en campagnes goed te plannen en stap-voor-stap uit te voeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *