Opening op 25 juni

Wie was Maria Magdalena? Tentoonstelling in Museum Catharijneconvent geeft vele antwoorden

 • Door Redactie
 • |
 • 11 juni 2021
 • |
 • 2 reacties

Het meest recente werk is van de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven

Na jarenlange voorbereiding en uitstel vanwege de pandemie is het 25 juni zover: de opening van Maria Magdalena. De tentoonstelling in Museum Catharijneconvent. De expositie is ruim zes maanden te zien, tot en met 9 januari 2022. Dit om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven oog in oog te staan met deze mysterieuze vrouw die nog steeds blijft inspireren. Alle topstukken samen tonen hoe de beeldvorming rond Maria Magdalena zich door de eeuwen heen ontwikkelt. Was ze nu een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus? 

Foto: Femke-Lockefeer


Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. Met spectaculaire kunstwerken uit gerenommeerde binnen- en buitenlandse musea krijgt de mysterieuze Maria Magdalena het grootse podium dat ze verdient: haar eigen tentoonstelling. De oudste verbeelding die te bewonderen is, komt uit de eigen collectie en dateert uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk dat naar de tentoonstelling komt, is eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven. 

“Een vrouw met vele gezichten”, laat het Catharijneconvent weten.
“Ontmoet de veelzijdige Maria Magdalena via oude bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of juist uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.” 

Maria Magdalena door David LaChapelle

Publicatie en randprogramma
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek, met bijdragen van auteurs uit binnen- en buitenland. Zij belichten Maria Magdalena vanuit verschillende religieuze tradities, maar duiden ook haar betekenis als eigentijds cultureel fenomeen. Er is een verdiepend lezingenprogramma samengesteld en staan er activiteiten met partners in de stad op het programma. Meer informatie volgt op www.catharijneconvent.nl.

Maria Magdalena door Marlene Dumas (foto: Peter Cox)
Maria Magdalena door Francesco Bianchi Buonavita
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Drs. C. Nijntje schreef:

  Ik weet het. Een hoer met spijt.

 • alex de keijser schreef:

  In de bijbel is verzwegen dat zij mogelijk een relatie had met Jezus, mogelijk zelfs dat ze getrouwd waren. In de eerste eeuw was de kath. kerk oppermachtig , zo machtig, dat zij beslisten dat dit niet in de bijbel werd opgenomen. Maar deze tekst die boven werd aangegeven, geeft duidelijk de onduidelijkheid aan.: Was ze nu een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *