Over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig

Museum Catharijneconvent lanceert podcast ‘Van God los?’

Beatmis in Venlo


Museum Catharijneconvent presenteert de driedelige podcastreeks Van God Los? 
Hierin hoor je mensen die de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig zelf meemaakten. Van stiekem studeren tot moeten trouwen en van verliefd worden in het klooster tot je verzetten tegen de progressieve tijdgeest. De wilde jaren zeventig stonden om de hoek, maar de jaren vijftig waren nog niet precies voorbij. De serie verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig (te zien t/m 28-08 2022) en is de beluisteren via je favoriete podcast app.

Aflevering 1: Radicaal?

Hoe radicaal waren de jaren zestig eigenlijk? In deze aflevering spreekt redacteur Maarten Westerveen met Joy van der Werf, een kloosterzuster die in de jaren vijftig naar eigen zeggen ‘nog wat strikter was dan de rest’. In de jaren zestig maakte ze echter een flinke zwaai naar links. Wat zat hierachter? Ook hoor je de oprichter van het Reformatorisch Dagblad, C.S.L. Janse. Als student was hij tegen de Maagdenhuisbezetting. De derde spreker is Hans Schravesande, een gereformeerde student die – keurig gekleed – toekeek bij de acties van Provo. Al gauw werd hij actief in de Derde Wereldbeweging.

Aflevering 2: Emancipatie achter de voordeur

In deze aflevering neemt Maarten Westerveen een kijkje achter de voordeur. Wat was de impact van het geloof op het gezin en op de manier waarop relaties vorm kregen? En hoe voltrokken de religieuze veranderingen van de jaren zestig zich binnenshuis? Je hoort Siet Delhaas, een huisvrouw die stiekem journalistiek ging studeren, Dirk Koens die op zijn achttiende moest trouwen omdat hij zijn vriendin zwanger had gemaakt en Gea Zijlstra, een ambitieuze biologiestudente die er op bijna analytische wijze achter kwam dat ze op vrouwen viel.

Aflevering 3: Revolutie in het oudste instituut van Nederland

In deze aflevering duikt Maarten Westerveen in het oudste instituut van Nederland: de Rooms-Katholieke Kerk. Die maakte in de jaren zestig tumultueuze tijden door. Je luistert naar Ton van Erp die een van de eerste beatmissen dirigeerde en daarvoor op het matje werd geroepen door het Vaticaan. Ook hoor je broeder Wijbe Fransen die met lede ogen toekeek hoe veel mensen het rooms-katholieke instituut verlieten. Joy van der Werf (ook te horen in aflevering 1) vertelt hoe ze als kloosterzuster verliefd werd.

Over de makers

De podcastserie Van God los? is een productie Van Studio Popcorn in opdracht van en in samenwerking met Museum Catharijneconvent. Interviews: Maarten Westerveen (o.a. redacteur van de podcastserie Echt Gebeurd). Eindredactie: Maya Shamir (o.a. adjunct-directeur van SLAA). Audioproductie: Marije Ravelli (podcastmaker en journalist). Eindmix: Hens Zimmerman.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *