Thuis

Werken bij de bibliotheek in tijden van Corona

  • Door Redactie
  • |
  • 13 april 2020
  • |
  • 2 reacties

Donderdag 12 maart. In de Bibliotheek Neude zijn we druk bezig met de allerlaatste voorbereidingen voor de opening. Nog wat mails, posts op social media, de laatste boeken op hun plek. Nog één keer rondlopen, schoonmaken, wat rechtzetten. In de grote hal wordt alles klaargezet om gasten en publiek te verwelkomen. Ik voel de spanning als van een aanstaand verjaardagsfeestje. Zal iedereen wel komen? Wat zullen ze ervan vinden? Maar er zit ook wat anders bij dit keer. De coronacrisis grijpt om zich heen, van Rutte mogen we elkaar al geen hand meer geven. Voor die middag is er een nieuwe persconferentie aangekondigd, welke maatregelen zullen er nog meer bijkomen? Op elk beeldscherm staat de nos op standby, zodat we het meteen live kunnen volgen. Ondertussen gaan we door met de allerlaatste voorbereidingen.

Daar gaat onze opening!

Dan is het zover. Het kabinet kondigt aan dat bijeenkomsten van meer dan 100 mensen per direct worden verboden. Daar gaat onze opening! Want we verwachtten natuurlijk meer dan 100 mensen, veel meer. Bij de opening, om een kijkje te nemen in het pand, bij de activiteiten het eerste weekend en voor het feestprogramma met 125 activiteiten de twee weken daarna. Wát een teleurstelling. Natuurlijk, de veiligheid en gezondheid van iedereen gaan voor, altijd. Dat vind ik ook en ben ik het hartgrondig mee eens. Maar jammer is het wel. Ik had me er zó op verheugd.

Ik bel de huisarts, moet meteen in volledige thuisisolatie

Een paar dagen later. Snotterig en met hoofdpijn zit ik thuis. Gewone griep lijkt het, maar je weet maar nooit. Ik bel de huisarts, moet meteen in volledige thuisisolatie en een seintje geven als de klachten erger worden. Dat gebeurt gelukkig niet. De eerste week slaap ik vooral. Daarna knap ik gelukkig weer wat op. Een week lang was de wereld heel ver weg, maar nu wil ik weten wat er allemaal gebeurt. Ik volg fanatiek alle nieuwsberichten, lees achtergronden, probeer de cijfers en statistieken te begrijpen. Ik app met familie en vrienden. En ik lees veel. Gelukkig had ik vlak hiervoor het boek ‘Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili cadeau gekregen. Daar kan ik nog wel even mee vooruit.

Ik ga ook weer online. M’n collega’s zijn al een week aan het thuiswerken, ik moet er nog even inkomen. Gelukkig zijn er mijn collega’s van de klantenservice, die mij daar als ‘interne klant’ bij helpen. Overleggen doen we met beeldverbinding. Het is bijzonder om zo op afstand met elkaar te werken, iedereen op zijn eigen thuiswerkplek. Ik krijg letterlijk een kijkje in de keuken van mijn collega’s. Of in een woonkamer, studeer-, of logeerkamer. We zijn allemaal druk. Vaak naast het werk ook als thuisjuf of -meester, als oppas, als verpleger, als mantelzorger op afstand of als boodschappenhulp. We geven elkaar tips en moedigen elkaar aan het vol te houden. Het is een bijzondere tijd, waarin we ons, bijna meer dan ooit, verbonden voelen. 

Het liefst zouden we bij iedereen thuis boeken bezorgen, want lezen is, juist nu, zo fijn

Wat doet een bibliotheek in coronatijd? Het liefst zouden we bij iedereen thuis boeken bezorgen, want lezen is, juist nu, zo fijn. Maar dat kan niet, veiligheid en gezondheid gaan voor. Het adagium is “blijf zoveel mogelijk binnen”. Dus gaan we online. Met e-books en luisterboeken voor iedereen, lid van de bieb of niet. Met informatie, in de vorm van leuke boekentips, handige sites en apps en doe-tips voor thuis. Met ondersteuning, online en via de telefoon. Met elke week een filmpje van het Lab om te leren programmeren. Met activiteiten, in de vorm van podcasts van boekenclubs en talkshows. Allemaal te vinden op bibliotheekutrecht.nl. Binnenkort komt er een filmpje bij van de eerste Vrijdag Live talkshow ‘Met de Nuk het weekend in’. Een anderhalve-meterversie met Carine van Santen in de Bibliotheek Neude, om lekker thuis te bekijken.
Zo kunnen we allemaal  blijven lezen, kijken en luisteren. Veilig thuis.

Isabella Arons | Afdeling Marketing & Communicatie | de Bibliotheek Utrecht

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • E westerhoff beekink schreef:

    Heb geprobeerd een e book op mn ypad te krijgen lukt niet dus koop maar boeken bij het kruidvat

  • Karin Horst schreef:

    @ E Westerhoff, de thuisbieb app in de appstore is gemakkelijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *