Biodiversiteit

Wat kunnen we doen voor meer biodiversiteit?

Meer biodiversiteit is hard nodig, dat vindt ook Ben Jongerius van Intratuin Utrecht. En we kunnen er allemaal een steentje aan bijdragen, door bijvoorbeeld een tegel te verruilen voor een plant en door planten te plaatsen die bijen en vlinders aantrekken. 

“Uiteindelijk zijn we een winkel die groen verkoopt. We moeten de problemen rondom biodiversiteit erkennen en kijken hoe ze opgelost kunnen worden. Waar mogelijk zetten we alles daar op in”, aldus Jongerius. “Het assortiment wordt steeds bewuster, en ook landelijk wordt steeds meer op biologische producten gestuurd.” Bij Intratuin Utrecht worden planten die insecten aantrekken zo geplaatst dat ze extra aandacht trekken. Ook zijn er sinds dit jaar alleen nog maar groente- en kruidenplanten en fruitbomen te vinden die biologisch geteeld zijn. Jongerius: “We wilden dit twee jaar geleden al en hebben hier toen ook een proef mee gedaan, maar er was toen nog niet voldoende aanbod. Het is top dat het nu wel lukt.”

Chemicaliën
Intratuin Utrecht verkoopt al twee jaar geen RoundUp meer, een veelgebruikte onkruidverdelger die waarschijnlijk zorgt voor een snellere bijensterfte. De verdelger is wettelijk nog niet verboden. Jongerius vertelt dat Intratuin er drie jaar geleden op werd gewezen dat er pesticiden zitten op buitenplanten. “Dat wisten we niet. Nu wordt er voor gezorgd dat de plantenketen beter wordt nagegaan, dat dergelijke planten niet meer worden geïmporteerd. Er zijn zelfs plannen voor een plantenpaspoort. Dat zijn gruwelijk complexe trajecten, maar er wordt gelukkig wel degelijk aan gewerkt.”

‘Tegel eruit, plant erin’ 
Het tuincentrum werkt samen met de gemeente Utrecht aan de campagne ‘Tegel eruit, plant erin’. Utrechters konden in april een gratis plant ophalen als ze een stoeptegel inleveren. Door plaats te maken voor groen ontstaat meer biodiversiteit én het is goed voor de afvoer van regenwater. “Eén tegel is natuurlijk summier, maar het is leuk als mensen er lol in krijgen en er meer tegels uit halen.” Alle beetjes helpen.

Omdat het vorige maand slecht weer was toen de actie liep, heeft Ben Jongerius besloten dat Utrechters dit weekend ook een gratis plant krijgen in ruil voor een tegel.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *