Sporten voor je deur

Wie wordt kampioen plogging: Utrecht, Leidsche Rijn of de Betuwe?

Actieve Utrechters ploggen en plandelen hun wijk schoon.

Zondagochtend 19 mei gaan Utrechters hun eigen (en andermans) straatje schoonvegen. Of beter gezegd: schoonrapen. In de Mega Plogging Challenge gaan groepjes vrijwilligers kijken of ze al rennend of wandelend meer zwerfafval verzamelen dan de deelnemers in Leidsche Rijn en de Betuwe.

Het van oorsprong Scandinavische plogging –het oppikken van plastic troep tijdens het hardlopen- is al een fenomeen, en de slow-variant plandelen wint ook aan populariteit. In Utrecht zijn er al twee plandelclubs actief, in Hoograven en Lunetten, waar wijkbewoners gewapend met grijpstok en handschoenen het zwerfafval te lijf gaan. Dat is een win-win-situatie: in een mum van tijd heb je zo de wijk een stuk groener gemaakt én ben je aardig op weg naar die 10.000 stappen die je toch al wilde maken.

Op zondag 19 mei wordt op de eerste Mega Plogging Challenge van 11:00-13:00 uur gekeken hoeveel plastic tasjes, flesjes, rietjes, slagroompatronen en blikjes er kunnen worden verzameld. En welke wijk de beste opruimhelden heeft.

Jong én oud kunnen zich vrijblijvend aanmelden via deze Facebookpagina van de organisatie Sporten voor je Deur. Zij zorgen voor voldoende afvalzakken en voor het vervoer daarvan naar het Jaarbeursplein, waar Kees Diepeveen, wethouder van openbare ruimte, de winnaar van de wedstrijd bekend zal maken.

Initiatiefnemer Ankelien Barkman durft geen voorspelling te doen over de winnaar: “Je zou misschien zeggen dat het een uitgemaakte zaak is: Utrecht heeft veel meer mensen. Maar Leidsche Rijn is qua oppervlak bijna net zo groot, terwijl Betuwe-West met al zijn N-wegen veel meer rotzooi heeft van automobilisten. Het kan dus nog best spannend worden. Doel van de Mega Plogging Challenge is om mensen bewust te maken van zwerfafval, en ze te laten ervaren dat het samen zo gemakkelijk is om de wijk schoon te krijgen. En dat het leuk én verslavend is. Het mooiste zou zijn als er straks in elke Utrechtse wijk structureel een plogging- of plandelgroep actief is.”

 

 

Logo De Nuk
Auteur

Anton Damen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *