Effe tekkele

Waar kom jij vandaan?

Door die hele gekte die is ontstaan door de ellendige dood van een zwarte man in de VS, is niet alleen in Nederland ineens het idee ontstaan dat er mogelijk op grote schaal gediscrimineerd wordt, ook hier in Ierland is dat het geval.
Wat in Ierland vaak alleen maar belangstellend bedoeld is, is de vraag: “Where are you from?”.
Iedereen die niet met een Iers accent spreekt of er niet als een Ier uit ziet, kan zo’n vraag midden op straat, in een restaurant of in een pub verwachten.
Inmiddels woon ik bijna 20 jaar in Ierland en ik spreek enigszins met een Iers accent. Maar ver beneden NIP: Normaal Iers Peil.
Zodra ik ergens mijn mond opentrek, krijg ook ik die vraag voorgeschoteld. Zuiver uit nieuwsgierigheid, nooit in de betekenis van: “Zeg buitenlander wat kom je hier doen?”.
Moet ik me op zo’n moment dan gediscrimineerd voelen omdat die vraag aan autochtone Ieren niet gesteld wordt? Natuurlijk niet, wat een kolder.
Als ik uitleg waar ik in Ierland woon en dat ik oorspronkelijk uit Nederland kom, raak ik vrijwel altijd aansluitend verzeild in een heel gezellig gesprek met de vragensteller.

Onlangs was er tumult over het feit dat iemand van het zwarte ras werd gevraagd waar hij vandaan kwam

In Ierland wonen natuurlijk voornamelijk roodharige en zwartharige blanken. De laatsten zijn nazaten van Spanjaarden, die begin 17de eeuw met een kleine vierde Armada naar Ierland kwamen om het stadje Kinsale te bezetten.
Het fijne Ierse klimaat beviel kennelijk zo goed, dat een flink aantal van die bezetters gebleven is.
Inmiddels wonen er ook zwarte en gekleurde mensen, zoals mijn vrouw, op het groene eiland.
Onlangs was er tumult over het feit dat iemand van het zwarte ras werd gevraagd waar hij vandaan kwam. Toen die persoon antwoordde dat hij een Ier was, werd hem gevraagd waar hij echt vandaan kwam. Die vraag viel helemaal verkeerd, mede onder invloed van de BLM-wind die ook in Ierland was opgestoken.
Als mijn vrouw gevraagd wordt waar zij vandaan komt, vertelt ze niet alleen waar ze in Ierland woont, maar tevens dat haar verre voorouders uit Indonesië kwamen.
Ieren vinden het gewoon leuk om te horen waar mensen vandaan komen en waarom ze het fijn vinden in Ierland te zijn.
Ik zie daar totaal geen kwaad in. Dat een Ier zoiets vraagt is net zo begrijpelijk als wanneer een ijsbeer op de Noordpool vriendelijk bij een nijlpaard informeert waar hij vandaan komt.

Website van Bert, zijn facebookpagina.  

Mailen kan naar: albertplomp@gmail.com.

Bert Plomp

3 reacties

Reageren
 1. Een jonge ijsbeer liep achter zijn moeder aan op de noordpool
  Ma ben jij wel een echte ijsbeer, na een ja vervolgde hij en mijn vader
  ja jongen sprak zijn moeder en Opa, ook was het antwoord maar
  waarom vraag je dat. Hij blies op zijn poot en sprak nou ik heb het zo koud.

  Hij had al als IJsbeer ook al zijn vragen, hoe het met die bruine beren is
  gesteld is, wie het weet mag het zeggen.

  Mijn zus woonde van van 1952 tot haar dood in 2003 in Engeland
  men dacht altijd dat zij uit Frankrijk kwam .

  De eerste vraag van Amerikanen waar kom je vandaan de tweede
  wat verdien je.

  Als je vroeger kennis ging maken bij de ouders, van wat meestal een
  losse scharrel bleek ,was de eerste vraag wat ben je van je geloof .

 2. In mijn jeugd waren er twee vragen: geloof/kerk en/of politieke stroming en “wat doet haar vader voor de kost “. Welke vragen worden nu gesteld?

 3. Keltische Ieren hebben al voornamelijk zwart haar. De Spaanse Armada heeft amper genetische invloed gehad. Het is een verhaaltje dat veelal door Amerikanen wordt door verteld, omdat ze daar denken dat elke Ier roodharig is. Schotse en Welshe mensen hebben ook voornamelijk zwart haar. Het hoort bij het Keltische Y-DNA haplotype R1b dat oorspronkelijk uit het Nabije Oosten komt.

  Ik ben een Ier die hier in Nederland leeft. Ik ben het trouwens volledig met je eens hoor. Ik krijg hier in Nederland door mijn pikzwarte haren ook vaak de vraag waar ik vandaan kom. Als ze horen dat ik Iers ben, zeggen sommigen ‘‘Oh ja, zwart haar en een bleke huid’’ of ‘‘oh ja, Caroline van der Plas is half-Iers’’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *