In een flits

Even een eBook maken

Al een tijdje worstelde ik met de gedachte om van mijn laatstverschenen boek met de titel ‘In een flits’ ook een eBook-uitgave te creëren, opdat de moderne lezer, die zich bij het lezen van boeken tegenwoordig bedient van een eReader, ook nota zou kunnen nemen van mijn Utrechtse belevenissen. 

Een aantal maanden geleden deed ik een eerste poging om de ‘papieren uitgave’ van voornoemd meesterwerk om te zetten in een digitale versie, in een zogeheten ePub (electronic Publication). Ofschoon zo’n conversie door sommigen als ‘een fluitje van een cent’ wordt getypeerd, was ik er na een paar dagen helemaal klaar mee, in negatieve zin wel te verstaan. 

Toen ik de door mij in elkaar geflanste ePub testte in een eReader, was het resultaat niet om aan te zien: de zinnen wilden maar niet netjes in het gareel staan, woorden werden op de gekste plaatsen in de tekst afgebroken, alom trof ik lege bladzijden aan en ga zo maar door. Na een aantal pogingen te hebben ondernomen om hierin verbetering aan te brengen, nam de irritatie slechts verder toe, terwijl het resultaat nauwelijks verbeterde. Concluderend dat zulke werkzaamheden altijd veel makkelijker worden voorgesteld dan ze werkelijk zijn, nam ik afscheid van het ePub-project. 

Maar ja, daarmee was de irritatie niet echt weg. Het zat me behoorlijk dwars dat ik die zaak niet tot een goed einde had weten te brengen en dat ik een grote menigte eReaders in de steek had gelaten. En wat te denken van al die lezers in het buitenland, die al maanden smachtend zitten te wachten op een eBook-uitgave van ‘In een flits’, omdat ze overzee de fysieke uitgave maar niet te pakken kunnen krijgen.

Dus afgelopen week toch maar weer aan de slag gegaan en ik kan jullie melden dat mijn worsteling vandaag tot een bevredigend einde is gekomen: ‘In een flits’ is nu ook als eBook (ISBN: 9789464657500) voor slechts acht eurootjes overal te koop. 

Als je bijvoorbeeld naar de website van een van de vele online-boekenverkopers gaat, kun je het boek, na betaling, direct downloaden en in je eReader opnemen om het te lezen. Als je geen eReader hebt, geen man overboord. Je kunt menig eReader gratis van het internet plukken en op je desktop, laptop, iPad of smartphone installeren en het begeerde eBook alsnog downloaden.

Zoals de meesten van jullie inmiddels wel weten, ben ik geen auteur die ‘om den brode’ schrijft. Ook ditmaal gaat de volledige opbrengst naar dierenwelzijn. Wellicht een reden temeer om mijn schrijverij eens te belonen. 

Auteur Bert Plomp
Auteur

Bert Plomp

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *