Van Piekeren & Special Guest

VP in Kargadoor: “Ik kon er weer even tegenaan”

Het powertrio in De Kargadoor

De laatste vrijdag van de maand. Tijd voor Van Piekeren & Special Guest. Een leuk concept van de rasmuzikanten van Van Piekeren. Iedere laatste vrijdag organiseren Kargadoor en Van Piekeren een gezellige, muzikale avond in de kelder van het etablissement. Dit seizoen nodigen ze speciale gasten uit van Utrechtse afkomst. Zo kom je dus ook nog eens in aanraking met muziek, en mensen, die je niet kent. Luister Lokaal. Ondanks dat VP bekend voor me is, is elk optreden weer totaal anders qua energie, dus nimmer saai, en de gasten zijn ook zeer de moeite waard. Zo heb ik Siebe Palmen, Alex Siegers, Freek Potman en deze vrijdagavond, Christian Kuitert leren kennen. 

Thuis had ik de persconferentie om 18:00 goed bekeken. Door problemen met de voorraad, stonden de cadeautjes op het spel. Serieuze shit. Bij de vorige persco liep het aantal gezette schoenen al dramatisch op en nu werd er hard gewerkt aan de cadeaus. Op de vraag wat de gedachte was over cadeautjes weigeren, was het antwoord niet mals: “Wat? Cadeautjes weigeren? Wie wil dat nou?! Dat vindt Sinterklaas niet leuk!” Aldus de Hoofdpiet. Een uur later spraken Zwalkpiet en Zorgpiet ook maar daar had ik geen tijd voor want VP begon om 19:30. Het was toch al gesneden koek door de massages… eh… lekkages waarvan de logica me steeds meer ontbreekt. Alles dicht vanaf 17:00?! Alsof mensen die na 17:00 zouden willen winkelen, ineens zoiets hebben van: “Nee, ik sla een keertje over.” Natuurlijk niet. Hogere concentraties mensen in een kortere tijd. Briljant! En dan Gommers versus De jonge… wel of geen code zwart? Weet u het nog?

Een vergissing, dacht ik toen ik binnenkwam na een vriendelijke controle op mijn QR en ID. Waar is iedereen? Jan van Piekeren, Johan Fransen (gitareur) en Bruno Rombouts (accordioneur & dwarsfluiteur) waren weliswaar al aan het spelen maar er waren slechts vier toeschouwers. Was iedereen zo geschrokken van de Zwalk,- en Zorgpiet? Nou ja… lekker intiem, dacht ik. Geen chagrijn van de band gelukkig (op enig sarcasme richting Rutte en De Jonge na) terwijl ze genoeg redenen hadden voor chagrijn. Weer minstens drie weken geen activiteiten.

Bruno Rombouts

Na vier nummers kwamen er ineens vijf mensen bij… enkele minuten later nog een stuk of tien en daarna druppelde de kelder vol. Tof voor de band, die besloot om opnieuw te beginnen voor de laatkomers. De sfeer kwam er goed in maar dat kun je ook wel overlaten aan dit powertrio. Die krijgen een mortuarium nog tot leven. Leuke conferences tussen en tijdens de nummers… en de nummers zelf zijn mooi met scherpe en gevoelige teksten met sfeervolle, muzikale begeleiding. Ooit omschreven als ‘levensliederen’ maar dat roept bij mij andere associaties op. Geen associatie met kleinkunst, of in hun geval Kleinkunst.

De gast-act was ook mooi en gezellig en ruim twee uur later was mijn batterijtje weer opgeladen. Dat kan livemuziek met je doen. Het leidt je even af van persoonlijke en maatschappelijke misère. Vrolijk fietste ik terug naar huis door de motregen, langs de sfeerrijke Oudegracht, en kon er weer even tegenaan. Bedankt VP!

Na afloop vrolijk langs de Oudegracht

Hermanus

Utrecht, 28 november 2021.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

3 reacties

Reageren
  1. Het was een fantastische Utregticana. Een werfkelder vol cultuurliefhebbers, gecombineerd met authentieke muziek! #christiankuitert #vanpiekeren @kargadoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *