Vredenburg

Video: Architect Herman Hertzberger over ‘zijn’ Vredenburg

Architect Herman Herzberger in de zaal die hij veertig jaar geleden ontwierp - Beeld: Parmando

Tijdens het jubileumweekend van TivoliVredenburg, in het laatste weekend van januari, vonden er veel concerten plaats. Ook stond Herman Hertzberger op het podium in de Grote Zaal: hij vertelde over het gebouw Muziekcentrum Vredenburg, dat hij veertig jaar eerder had ontworpen. Parmando filmde de toespraak. 

Hertzberger vertelde over de eerste keer dat hij zelf naar het Concertgebouw ging, waar hij van zijn vader een plaats op het podium kreeg. “Dat heeft hij bewust gedaan, want hij dacht: als je ziet wat de instrumenten doen, dan luister je beter. Dat is waarschijnlijk de oorsprong geweest van mijn gedachte dat je niet alleen goed moest kunnen horen, maar vooral ook goed moet kunnen zien.”

De architect vertelt dat het muziekpaleis voor iedereen toegankelijk moest zijn en dat men ‘van een angstvallig elitair idee moest worden afgebracht’.

Hertzberger vertelt over de keuzes die hij heeft gemaakt, die niet altijd conventioneel waren. Hij had bijvoorbeeld bedacht dat iedere bezoeker als individu zichtbaar moest zijn, zodat er niet een ‘enorme wolk mensen’ zat. Vandaar de compartimenten.

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *