Welkom op PeukNeude

De zak is van plastic. De peuken erin ook.

Zaterdag 6 juli komen plandelaars landelijk in actie op Plastic Peukmeuk. In Utrecht opent Plandelman de jacht op de Neude. Hoeveel peuken gaat hij daar in 1 uur vangen?

De asbak die Neude heet is geen onbekend terrein; een paar jaar terug maakte Plandelman daar een gelegenheidskunstwerk van verzamelde sigarettenfilters (waarvoor hij op de bon dreigde te worden geslingerd. Hoe dat afliep, lees je hier).

Sinds de invoering van statiegeld op flesjes en blik springt de peukenzee onder het zwerfafval extra in het oog. Maar zijn het ook meer, of valt het wel mee? Over dat laatste kunnen we kort zijn: nee, al was het maar omdat een enkele peuk (dat plastic en een cocktail aan chemicaliën bevat) tot 1000 liter water kan verontreinigen.

Niet alleen in Utrecht wordt geraapt (en geteld). In het hele land komen opruimhelden in actie om peuken te rapen én te tellen, van Amsterdam tot Apeldoorn en van Vlissingen tot Vlieland. Dat is broodnodig, want het sigarettenfilter is met afstand het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval. Dagelijks belandt er op de Nederlandse straat en in de natuur een vrachtwagenlading vol aan peuken.

Haruka, die een maand geleden verkaste van Tokyo naar Utrecht, nam met Plandelman alvast een voorschot en plukten tussen de tegels van de Zakkendragersteeg en Vredenburg (en de oude kloostergang op de Pandhof) bijna 2000 peuken. Dat was ruim genoeg voor een portie poffertjes van De Wastebar, waar 6 stuks eigenlijk al volstonden.

Met zijn buikje vol vertrok Plandelman naar de MBO op Kanaleneiland waar hij met studenten en docenten de exercitie nog eens dunnetjes overdeed. Ook daar was de oogst, aan de overkant van de ‘niet roken generatie’-tegel, aanzienlijk.

Op zaterdag 6 juli is De Neude dus aan de beurt. Helpende handjes zijn meer dan welkom, daarom deelt Plandelman gratis houten PeukenPakkerds uit, en trakteert hij op koekjes van de Koekfabriek, tussen 11:00 en 13:00. Ook in andere plekken van 030 wordt geraapt, check de speciale Google Map waar dat is.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Phat Phuc schreef:

  Ik zou eens op de Drift gaan kijken, Plandelman, bij de ingang van de universiteitsbibliotheek en het UVSV. Nergens in de binnenstad liggen zoveel peuken als daar. Plandel on!

 • Karenlee schreef:

  Wil je écht veel peuken scoren morgen? Laat je plandel maar los gaan bij Drift 19 – die U.V.S.V. “dames” zien de straat daar als hun privé asbak.

 • Toine Goossens schreef:

  Zou het rookverbod voor de horeca inhouden dat zij geen asbakken meer mogen plaatsen? Raar land, Nederland.

  Persoonlijke vrijheden overstromen Nederland dagelijks. Er gaat geen dag voorbij of er staat in de krant dat die vrijheden bedreigt worden. Het verbod op de vrijheid om te mogen roken staat daar haaks op.

  Een samenleving die accepteert dat er grootschalig wordt gezopen en gespoten, wordt geslikt en gesnoven, die moet ook accepteren dat er wordt gerookt. Alle waarden zijn wederkerig. Wat niet wederkerig is tast onze democratie aan.
  De verrechtsing van het kiezersgedrag is daar het gevolg van.

  Een wijs mens zou hebben toegestaan dat horeca uitsluitend voor rokers mag. Dat alleen die horeca een terras mag hebben waar gerookt wordt, met asbakken op de tafel. Helaas hebben wijze mensen nul invloed in Nederland.

 • UtrechtseSjoerd schreef:

  In plaats van koekjes uit te delen van de Koekjesfabriek, zou dit bedrijf aangesproken moeten worden op hun vervuilende gedrag. De Koekjesfabriek is namelijk 1 van die bedrijven die de Drakenburgstraat als hun persoonlijke dumpplek zien.

  https://twitter.com/UtrechtseSjoerd/status/1809282670410498314

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *