Onze columnisten

Van Zanen in koninklijke stoet in de tour

 In zijn eigen Utrecht gebeurde het niet in 2015, maar vier jaar later zag Jan van Zanen hoe het zich toch voltrok in Brussel. Een Hollands mirakel vlakbij het kasteel van Laken. Bij de honderdste verjaardag van de gele trui greep Mike Teunissen met een magistrale sprint naar het eerste exemplaar van de editie 2019.  Voor de Utrechtse burgemeester was het een vreugdevolle afsluiting van een hectisch werkbezoek vol warme contacten. 

Ongeveer een half uur na de start van de eerste etappe klonk zijn naam over het interne circuit Radio Tour, uitgesproken door Tourdirecteur Christian Prudhomme: ‘Dans la voiture de Bernard Thevenet et madame Amaury le maire d’Utrecht, Jan van Zanen.’ Prudhomme was begonnen met de mannen die bij hem zelf in de auto zaten: Eddy Merckx en prins Albert van Monaco. Jan reed zo door de mensenmassa’s mee in een koninklijke stoet, in een rode directiewagen samen met de oud-Tourwinnaar en de godmother van de ASO. De Tour kwam niet opnieuw naar Utrecht, maar Utrecht was wel weer in de Tour. 

Van Zanen was uitgenodigd door ASO-president Jean-Étienne Amaury en Christian Prudhomme, samen met nog een aantal burgemeesters, allemaal losjes geketend  in het Verbond van Grote Ronden. Een illuster gezelschap vol gedeelde trots over de innige omarming door Parijs. Het is iets om mee thuis te komen, anders dan een groot congres over criminaliteit. Het gaat om niets beters dan je eigen stad mondiaal op de kaart te zetten, dan wel op de kaart te houden. Het is Van Zanen wel toevertrouwd. Na al het voorwerk, gedaan door Annie Brouwer en Aleid Wolfsen neemt hij de honneurs vol zwier en immer voortschrijdend inzicht waar. 

Op de eerste verdieping van de felgele Club Tour de France, een van de VIP-ruimtes aan de finish verkneukelde Jan zich met Marie-Odile Amaury over de eerste Nederlander in het geel sinds 1989. Het was voorzien voor Dylan Groenewegen en het was des te mooier dat er na de schrik over diens valpartij zich nog een geduchte stand-in naar de trui repte, Turbo Teunissen, de absolute verrassing van de dag, een half wiel voor wielerrockstar Peter Sagan die de trui ook reuze graag door de straten van Brussel had willen dragen in de ploegentijdrit. 

Van Zanen sprak verder niet over truien, maar des te meer over urgente kwesties als veiligheid, duurzaamheid en elektriciteit. Ik trof hem bij de Club met een hoog hek tussen ons in, want de pers mag niet bij de hoge invités komen, waaronder de burgemeesters van YorkshireDusseldorf en Kopenhagen, Deense Grand Départ van 2021. Hij legde uit: ‘Kopenhagen lijkt een beetje op Utrecht. Dan gaat het over hoe wij het gedaan hebben, wat wij voor hun kunnen doen en wat wij weer van hun kunnen leren. De mannen van de Vuelta zijn hier ook, dus dat is ook handig in de aanloop naar 2020 in Utrecht.’ 

Van Zanen sloot af met een veelbetekenend ‘to be continued.’ Hij had weinig tijd voor de tweede dag van de Tour. Hij wilde op tijd thuis zijn om te kijken naar de grote finale van de Oranjeleeuwinnen.    

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *