Start 900 jaar Utrecht

Utrechtse musea 2 juni gratis te bezoeken

  • Door Redactie
  • |
  • 30 mei 2022
  • |
  • 1 reactie

Ook Museum Speelklok is gratis te bezoeken.

Acht Utrechtse musea openen donderdag 2 juni gratis de deuren. Hiermee sluiten zij aan bij de viering van 900 jaar stadrechten die deze dag groots wordt afgetrapt.

2 juni is het exact 900 jaar geleden dat keizer Hendrik de Vijfde Utrecht stadsrechten verleende, wat uitgebreid wordt gevierd. Een goede reden om Utrechters en bezoekers een cadeau te geven vonden de musea. Daarom kunnen zij de hele dag kosteloos terecht in Museum Speelklok, Museum Catharijneconvent, Spoorwegmuseum, Het Utrechts Archief, Centraal Museum, Volksbuurtmuseum, Sonnenborgh en de Domtoren.  
Gezamenlijk bieden de musea met een veelheid aan exposities en activiteiten voor ieder wat wils. Daarbij hebben Het Utrechts Archief en Centraal Museum nadrukkelijk de verbinding gezocht met 900 jaar stadsrechten. In het Utrechts Archief zijn de originele stadsrechten te bewonderen en vertellen 900 Utrechters wat hen hier heeft gebracht en aan Utrecht heeft verbonden. Het Centraal Museum viert 900 jaar stadsrechten met de tentoonstelling De Gezonde Stad, over gezond stedelijk leven door de eeuwen heen.
Festiviteiten

Op 2 juni is er nog veel meer te doen in de stad. Letterlijk hoogtepunt is het optreden van de Utrechtse band Kensington vanaf de Domtoren. Ook Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt muziek van de bekende Utrechtse band mee op het carillon. Daarnaast opent Paleis Lofen, het paleis waar de stadsrechten 900 jaar geleden getekend zijn, voor de eerste keer zijn deuren en worden alle Utrechters die op 2 juni jarig zijn uitgenodigd hun verjaardag met de stad te vieren.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Michelle schreef:

    Wat n prachtige activiteiten! Hoe laat speelt Kensington vanaf de Dom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *