Noorderslag

Utrechtse Lane Reckman is beste ‘rookie’ in de Nederlandse muziekwereld

Uitreiking zilveren eierbal foto Nathan Reinds

De Utrechtse Lane Reckman won afgelopen weekend de IJzeren Eierbal. De aanmoedigingsprijs voor jong talent achter de schermen in de muziekindustrie werd uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens het Eurosonic/Noorderslag weekend in Groningen.

De uitreiking vond plaats in de Groningse stadsschouwburg tijdens het IJzeren Podiumdieren diner. “Toen ik aan een van de lange tafels zat, was ik niet zenuwachtig. Toen de uitreiking dichterbij kwam, voelde ik mijn hart tekeergaan”, vertelt Reckman. “Ik dacht: ‘wat als ik win? Dan moet ik naar voren’.” Ze kreeg de prijs uit handen van minister Van Engelshoven. “Ze heeft toen ook iets gezegd, maar dat heb ik niet eens meegekregen. Het is allemaal als een waas aan me voorbijgetrokken.” De rest van de avond was het feest en stroomden de berichten en felicitaties binnen. “Ik ben vaker gefeliciteerd met het winnen van de IJzeren Eierbal dan op mijn verjaardag,” zegt ze lachend. “We hebben veel bier en wijn gedronken en lekker gedanst op Noorderslag.”

Oordeel van collega´s

De prijs is een aanmoediging voor mensen tot 27 jaar die achter de schermen actief zijn in de muziekindustrie. “De mensen achter de schermen werken heel hard, maar staan bijna nooit in de spotlight,” vertelt Reckman. “Het is een aanmoedigingsprijs die eigenlijk zegt ‘je bent lekker bezig’. Het geeft ook een goed gevoel dat ik deze prijs heb gewonnen omdat mensen uit de muziekindustrie op mij gestemd hebben. Het is een oordeel van collega´s”

Dankzij een stageplek rolde ze in het vak. “Ik heb stagegelopen bij de Sugar Factory, een podium in Amsterdam. Daarna ben ik daar ruim twee jaar vaste stagemanager geweest. In die rol ben ik ook op veel op festivals te vinden. Uiteindelijk ben ik ook tourmanagement gaan doen voor verschillende bands en coördineer in het Popronde festival in Utrecht en het festival Voor//Aan.”

Reckman was niet alleen in Groningen voor de mogelijke prijsuitreiking. “Op woensdag had ik een show met The Grand East in Huize Maas. Verder heb ik vooral bandjes bekeken, ben ik verschillende borrels afgegaan en heb ik veel mensen ontmoet. Ik heb echt een heel leuk weekend gehad.”

`Noorderslag-griep`

Na die dagen vol muziek, is de Utrechtse inmiddels weer terug in haar eigen stad. Met naast de prijs ook een ander souvenir. De beruchte ‘Noorderslag-griep’. Het is de dinsdag na het festival duidelijk te horen aan haar stem. “Je staat veel buiten in de kou en je schudt veel handen.” Want naast genieten van muziek, was ze ook op zoek naar nieuw werk. Het festival is immers dé plek waar de Nederlandse muziekindustrie aan het begin van het jaar samenkomt. “Als freelancer ben ik eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe klussen. Daar kan zo’n prijs ook bij helpen. Anderen kunnen jouw naam ergens aan koppelen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *