Coronavirus

Utrechtse horeca hard geraakt door Corona maatregelen: “Er zullen een hoop ondernemers zijn die het loodje leggen.”

Het is til in de stad.

De horeca in Utrecht ondervindt momenteel de gevolgen van de vergaande maatregelen die het kabinet donderdagavond afkondigde tegen de verspreiding van het Coronavirus. Bovendien vreest een deel van de Utrechtse horecaondernemingen op korte termijn een verplichte sluiting. “Ik kan hier heel kort over zijn: dit is echt dramatisch.”

Bedrijfsleider Margriet van Ojen heeft op vrijdagmiddag één tafeltje bezet in restaurant en café Ruig aan de Croeselaan. Het zaak is naar haar schatting voor negentig procent afhankelijk van medewerkers van de Rabobank en gasten van de Jaarbeurs en het Beatrixtheater. Nu de Rabobankmedewerkers voor een groot deel thuis werken en beurzen en theater zijn afgelast is de klandizie vrijwel meteen weggevallen. “We hadden voor vanavond honderdtien reserveringen staan. Dat zijn er inmiddels nog maar vier.” Vooral groepen laten het afweten: “Vanaf maandag ontvingen we al annuleringen. Dit weekend zijn we nog open voor de lunch, maar dat kan vanaf maandag wel eens anders zijn.”

Bij Ruig is de klandizie bijna meteen weggevallen

Restaurant Buurten opende onlangs haar vierde vestiging ‘Buurten in de Gaard’ bij Winkelcentrum de Gaard in Tuindorp. Eigenaar Erik Derksen heeft begrijpelijkerwijs andere dingen aan zijn hoofd: “Een nieuwe zaak openen, daar zou je normaal veel plezier van moeten hebben. Nu krijgen we misschien wel te maken met een lock down, iets waar veel ondernemers slapeloze nachten van hebben.” Ook de Buurten restaurants zagen hun reserveringen fors teruglopen: “Vanavond zijn we in één filiaal van negentig naar vijfendertig gegaan. Vrijwel alle borrels en partijen zijn afgezegd.” Filiaal ‘Buurten in de Bieb’, bij de Bibliotheek Leidsche Rijn is vanaf vandaag zelfs dicht, nadat de bieb vanaf vandaag haar deuren sloot.

De bioscopen en horeca van Springhaver en Louis Hartlooper zijn nog open, al houdt de bedrijfsleiding de instructies van het RIVM nadrukkelijk in de gaten. Bedrijfsleider Marjan Korteweg: “We verkopen de zalen niet uit, zo ontstaat er meer ruimte tussen de filmbezoekers.” In het café is op vrijdagnamiddag het verschil met een normale vrijdagmiddag ook direct duidelijk: “Op vrijdag loopt het normaal gesproken al vol met eters en mensen die naar de film gaan. Nu zit er misschien maar een vijfde van het aantal bezoekers dat er normaal gesproken is op dit tijdstip.” Volgens eigenaar Rose Jonkhart van Café Flater lijkt haar café zich voorlopig nog van de malaise te onttrekken: “Gisteravond was het hier ondanks de landelijke maatregelen nog stampvol. Misschien zijn onze bezoekers te nuchter om zich te laten afschrikken.”

Vrijwel alle gesproken horeca ondernemingen treffen zichtbare maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo draagt het personeel van bowlingbaan Bison Bowling sinds deze week rubberen handschoenen. Maar ook voor bezoekers gelden beperkingen, zo licht eigenaar Sander van Muiswinkel toe: “Ook aan onze bezoekers stellen we handschoenen ter beschikking tijdens het bowlen. Bovendien hebben we in ons restaurant tot 31 maart geen buffetten. Zo voorkomen we dat gasten in aanraking komen met elkaars eten.” Van leveringsproblemen op hygiëneproducten heeft van Muiswinkel voorlopig geen last: “We hebben groot ingeslagen op desinfectering. Uiteraard is de voorraad niet onbeperkt, dus dat houden we goed in de gaten.” Ook in Springhaver probeert het personeel een steentje bij te dragen: “We accepteren bijvoorbeeld alleen nog maar pinbetalingen. En voor wie z’n pincode op het apparaat heeft ingevoerd hebben we uiteraard desinfecterende gel.”

“Ik heb net twee nieuwe zaken geopend, dus ik heb geen grote buffer.”

De impact voor de horecaondernemers en hun personeel zijn volgens de betrokkenen nauwelijks te onderschatten. Marjan Korteweg (Springhaver): “We bereiden ons wel voor een verplichte sluiting van alle horecazaken. Dat zou natuurlijk een enorme impact hebben: bij Louis Hartlooper en Springhaver werken in totaal honderdtachtig medewerkers.” Volgens Rose Jonkhart (Flater) is het een misvatting dat veel Utrechtse horeca ondernemers genoeg “vet op de botten” hebben: “Veel mensen denken dat het heel goed geld verdienen is, maar dat is niet altijd zo. Als we echt een paar weken dicht moeten, dan heb ik zeker de komende twee jaar nodig om daarvan te herstellen.” Erik Derksen (Buurten) herkent dit beeld: “Als dit vorig jaar was gebeurd, dan had ik dat ook niet leuk gevonden. Maar ik heb net twee nieuwe zaken geopend, dus ik heb geen grote buffer.”

“Er is nu eigenlijk nog maar één onderwerp: wat kan de Gemeente doen?”

Gevraagd naar een reactie laat Wethouder Klaas Verschuure (D66), in het college verantwoordelijk voor Economische zaken, weten in gesprek te zijn met de Utrechtse horecaondernemers: “Voor iedereen is deze situatie ingrijpend, ook voor ondernemers in onze stad. Daarom heb ik deze week ook zelf met verschillende ondernemers en ondernemersverenigingen gebeld en gesproken. Binnenkort spreek ik ook met Koninklijke Horeca Nederland.” Ondernemer Erik Derksen (Buurten) is bestuurslid van de Utrechtse afdeling van branchevereniging Horeca Nederland en bevestigt in contact te staan met de Gemeente: “De wethouder belde net, dat was wel even fijn. We zouden maandag al een regulier overleg hebben met de Gemeente maar er is nu eigenlijk nog maar één onderwerp: wat kan de Gemeente doen?”. Voor concrete initiatieven is het volgens Derksen nog te vroeg: “Dat gaan we maandag bespreken. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een beperking van de toeristenbelasting of precariobelasting.”

De wethouder verwijst voorlopig vooral naar landelijke initiatieven waar ondernemers een beroep op kunnen doen: “De Rijksoverheid neemt maatregelen om ondernemers die in zwaar weer komen te helpen. Die maatregelen brengen we onder de aandacht van de Utrechtse ondernemers.” Hij noemt in dat kader onder andere de zogenaamde BBZ-regeling, waarbij met name startende ondernemers een lening kunnen aanvragen om te voorzien in levensonderhoud. Ook kunnen ondernemers voor vaste medewerkers een beroep doen op werktijdverkorting, een traject dat het merendeel van de geraadpleegde Utrechtse ondernemers inmiddels is gestart.

Erik Derksen voorziet een complete sluiting

“Ieder telefoontje nu is een annulering. Ik kan hier heel kort over zijn: dit is echt dramatisch.”

Voor de Utrechtse horeca zal het nog een behoorlijke klus worden om de continuïteit van hun ondernemingen te waarborgen. Sander Van Muiswinkel (Bison Bowling): “Wij kunnen nog wel tegen een stootje, maar er zullen een hoop ondernemers zijn die het loodje leggen. Wat dat betreft zijn we beland in een unieke situatie, iets dat ik in ieder geval nog nooit heb meegemaakt.” Erik Derksen (Buurten) voorziet net als veel van zijn collega’s een complete sluiting van restaurants en cafés – zoals in bijvoorbeeld in Italië en België het geval is: “Maandag gaan alle scholen dicht, dan volgt de horeca wellicht snel.” Margriet van Ojen (Ruig) loopt even weg om de telefoon op te nemen. Als ze terugkomt: “Ieder telefoontje nu is een annulering. Ik kan hier heel kort over zijn: dit is echt dramatisch.”

Logo De Nuk
Auteur

Joep Lucassen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *