Onze columnisten

Met de Kerst open (en daarna ook)

Met de kerst open? (Foto: Saar Rypkema)

Al jaren ren ik zondags met vrienden op de hei. Daarna koffie drinken in een restaurant, waar we de wereld bespreken. Iedere week weer met een vanzelfsprekende gastvrijheid, die wij pas beseften toen Corona toesloeg. Als alternatief nemen wij nu eigen koffie en koek mee en mogen we na de sport illegaal op anderhalve meter het terras gebruiken. De gastvrouw vertelde dat zij en haar man, die de keuken doet, proberen te overleven met thuisbezorgen. Gisteren bedankte de gastvrouw voor onze maandelijkse spontane bijdrage. Wij storten tijdens Corona wat we anders opmaken. Toen een van ons opmerkte dat hij de vorige dag met 200 passagiers als sardientjes 2 uur naast elkaar in een gesloten ruimte uit Spanje teruggevlogen was en een ander vertelde dat een violiste geld probeerde te verdienen als pakketbezorgster, brak onze gastvrouw. Zij hadden het hele restaurant anderhalve meter proof verbouwd maar ze moesten al twee keer sluiten. En Kerstmis zou waarschijnlijk ook nog wegvallen. Je zag haar strijd, maar ook de uitputting. Ze wist niet of ze het voorjaar zouden halen. Op de heenweg luisterde ik op  BNR naar de chinapodcast. Chinezen volgen strikt vrijwillig en met groot succes (de economie draait weer volop) de regels op ,omdat ze veel meer dan in Nederland zelf de medische kosten moeten betalen.

De ondernemer, opgewekt en positief van huis uit, keek er met een moedeloze blik naar

Een dag eerder liep ik met een horecaondernemer door de binnenstad en zag daar zonder enige afstand een meute naar het Vredenburg lopen, op jacht naar de koopjes van Black Friday. De ondernemer, opgewekt en positief van huis uit, keek er met een moedeloze blik naar. Hij had zijn zaakjes steeds op orde gehad: anderhalve meter afstand, looplijnen en al die andere regels die hem waren voorgeschreven. De kans is klein dat hij met de Kerst open mag.

Op internet was een filmpje te zien van een hossende menigte in De Efteling. Volgens de organisatie was er aan crowdcontrol gedaan. Ik zag het niet maar hoorde de ondernemers op de hei kreunen.

Opeens wist ik het. Kerst Open! De restaurants mogen in ieder geval twee dagen met kerst open en wij gaan ons vanaf vandaag strikt aan de anderhalve meter houden. Wij sparen als het ware dit feest voor iedereen. Hoop doet leven. Dus Rutte : Kerst Open! En graag daarna ook. Veel horecaondernemers nemen hun verantwoordelijkheid. Als wij dat nou ook eens doen.

Laat uw reactie achter

Reactie

10 reacties

 • Linda schreef:

  Ik help het je hopen Bernard. Mooi verwoord en ik denk er exact hetzelfde over. Wat mij betreft kunnen de restaurants morgen weer open met de regels die na de 1e heropening strikt werden gehandhaafd. Gemiste kans van ons kabinet. Zo zijn er straks onnodig nog meer faillissementen.

 • Rien schreef:

  Dank, mooi verwoord.
  Maar ook de cafés open natuurlijk met dezelfde restricties als hiervoor. In een cafe moet je ook zitten! En heus die hebben het ook heel hard nodig.
  Het geeft geen pas om deze sector als enige dicht te houden. Als je de winkels volledig open houd!

 • Evert schreef:

  Kijk even op een zaterdag naar het zebrapad op het Vredenburg en je begrijpt de woede van de horeca. Daar in de winkelstraat is de besmettingskans vele malen groter dan in een restaurant. Het medeleven van Rutte met de horeca bestaat uit krokodillentranen. Ik onderschat het virus niet maar de tegenstrijdigheid van de maatregelen zijn niet uit te leggen. De oproep van Tomlow is terecht maar zal weinig helpen.

 • Jacqueline fagel schreef:

  Kunnen we ons hierbij aansluiten ??bart broshuis en Jacqueline Fagel

 • Bart Vermeer schreef:

  Ach, die maatregelen? Ik las gisteren dat er in een studentenhuis geen anderhalve meter afstand meer hoeft te worden gehouden. Dacht nou werkelijk iemand dat dit ooit gebeurde. Den Haag is volkomen losgezongen van de werkelijkheid. Het kabinet heeft werkelijk geen idee.

 • Harry schreef:

  Mijn ervaring is dat het overgrote deel van de horeca zich aan de maatregelen hield. Geef ze weer de ruimte en pak de foute gasten aan.

 • Coby schreef:

  Er is geen touw meer aan vast te knopen. Er komt een gedeeltelijke lockdown en voordat de effecten bekend zijn wordt die alweer versoepeld. Om daarna te concluderen dat het toch allemaal niet zo goed meer gaat. Niet serieus te nemen. En dat doet dan ook niemand.

 • Astrid schreef:

  Doe volgende week maar open!

 • Pim schreef:

  Ook zonder restaurant en café redden we het nog wel. Maar het restaurant en café redden het niet zonder ons. De schade is nu al niet te overzien.

 • Floris schreef:

  Je mag tegenwoordig ook weer in huis zingen. Mooi hoor. En nu nog mijn biertje buitenshuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *