Utrecht is de 4de PeukMeuk-stad van Nederland

Vanuit Kanaleneiland kwamen hulptroepen om de binnenstad peukvrij te maken. Foto: Coen Koppen.

Het is natuurlijk even de vraag of het een score is om trots op te zijn of niet, maar zaterdag noteerde Utrecht de vierde plek op Plastic PeukMeuk met 23.104 van straat geraapte sigarettenfilters.

Landelijk werd de grootste peukenoogst dit jaar binnengehaald in Enkhuizen (49.000), gevolgd door Gouda (36.180), Leiden (28.281) en Utrecht (23.104) op de vierde positie.

De kartrekker achter de landelijke actiedag (en zelfs internationaal, want tot aan Spanje en Canada toe kwamen vrijwilligers in actie op No Butts Day) is Bernadette ‘Het Peukenmeisje’ Hakken. Zij kwam een week eerder al poolshoogte nemen tijdens De Utrechtse Plandeldagen en scoorde in een mum van tijd een dikke duizend sigaretten voor Utrecht CS.

Het Peukenmeisje wacht op de trein. Foto: Marjolein Vinkenoog

In Utrecht werd op diverse plekken een uurtje gepeuk-plandelt, van centrum tot buitenwijk. De groep Lunetten Plandelt begon bij het gezondheidscentrum en haalde ook een trieste topscore rond de sportvelden, in Leidsche Rijn was genoeg te vinden en Vredenburg was al onder handen genomen terwijl Plandelman vrijwilligers en voorbijgangers vanaf de Neude met een houten peukenpakker-pincet op pad stuurde. Rokers werden getrakteerd op een PeukenPocket, een handig en lichtgewicht zakasbakje.

Met stoepkrijt werd een Chalk of Shame aangebracht op de Neude. Foto: Coen Koppen

Zelf wrikte Plandelman in de binnenstad talloze peuken los die klem zaten tussen de tegels. Op het eind was het tijd voor grof geschut in de vorm van een speciale openhaardstofzuiger van Kärcher: weerloos tegen de klemzitters, maar zeer rap en effectief bij de grote concentraties in de goot.

Voor het oog van de (social) media zoog Plandelman wat stof. Correctie: peuken. Foto: Coen Koppen.

De totaalstand voor PeukMeuk 2024 kwam uit op 460.000 peuken. Hakken: “Wat de vrijwilligers die dag hebben opgeruimd is een fractie van wat elke dag in het milieu terechtkomt. Rijkswaterstaat lanceerde pal voor Plastic PeukMeuk een landelijk hulpmiddel met posters en stickers voor gebiedsbeheerders om rokers erop te wijzen dat ze hun peuk in de vuilnisbak kunnen deponeren.”

PeukMeuk 2024. Foto: Coen Koppen

Maar er zal ook iets aan de directe bron moeten veranderen. Wat dat betreft is het bemoedigend dat veel meer voorbijgangers dit weekend weten hoe vervuilend een peuk is. Dat was een paar jaar geleden veel minder. De kennis en daarmee het draagvlak groeit. Dat biedt voorzichtige hoop voor een toekomst waarin we PeukMeuk niet meer hoeven te organiseren.

Het Peukenmeisje, de Plandelman en honderden vrijwilligers gooiden de peuk erin! Foto: Marjolein Vinkenoog.
Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Marianne schreef:

    Overal zou de horeca zoals op De Neude verplicht moeten worden om duidelijk aanwezige en zichtbare peukenbakken te plaatsen. Dit is ook nodig bij mbo- en hogescholen, zoals bij de vernieuwde Nimeto (prachtige nieuw aangelegde tuin maar VOL met peuken) en de HKU t.o. IBB-complex.

  • Kim Berley schreef:

    Ik zou graag de Universiteitsbibliotheek, waar overigens ooit een rookverbod gold binnen 6 meter van de ingang, en de Damessociëteit willen verzoeken om peukenasbakken neer te zetten. Elke ochtend ligt op de Drift een dik tapijt aan peuken, dat dan vervolgens door schoonmakers van de sociëteit de gracht in wordt gespoten. Dan ziet de straat er weer netjes uit maar zo wordt het water wel vergiftigd.
    Ik dacht overigens dat studenten geldgebrek hebben? Aan de hoeveelheid sigaretten die zij zich kunnen permitteren lijken ze echter rijk genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *