Duurzaamheid

Utrechtse bushokjes krijgen groen dak

Foto: Gemeente Utrecht

Het is mogelijk dat je een dezer dagen een bushokje tegenkomt met een groen dak. De komende maanden worden namelijk 316 bushaltes vergroend. Vandaag heeft wethouder Kees Diepeveen een bushalte aan de Carnegiedreef in Overvecht een groen dak gegeven. 

De daken van de abri’s zijn belegd met Sedum, een vetkruid. Het bedrijf Clear Channel geeft aan dat daarvoor is gekozen omdat dit bevorderlijk is voor de luchtkwaliteit en zorgt voor vermindering van fijnstof in de lucht. “Gezien het aantal daken dat we voorzien van Sedum heeft dit ook een dusdanige impact op de luchtkwaliteit in de stad Utrecht.”

De groene daken moeten daarnaast helpen bij het bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte. Het is ook nog eens goed voor insecten, vogels en vleermuizen.

Er worden niet alleen Sedumdaken geplaatst op Utrechtse bushokjes: in het kader van duurzaamheid worden ook nog zo’n 100 daken van bushokjes voorzien van zonnepanelen. Dat laat Clear Channel weten.

Subsidie
De gemeente wil huizenbezitters ook stimuleren om een groen dak aan te leggen, en heeft hiervoor een subsidie in het leven geroepen. De subsidie is voor het aanleggen van een groen dak op bestaande gebouwen, woningen, woonboten en bijgebouwen. Men kan voor één of voor meerdere gebouwen samen een aanvraag doen. De totale oppervlakte van het groene dak moet in ieder geval meer dan 20 m2 zijn, en het dak mag niet steiler zijn dan 15 graden.De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type dak. Meer informatie is hier te vinden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *