Ode aan de steigers

Uniek concert op Domtoren door Spinvis en stadsbeiaardier Malgosia Fiebig

Op maandagavond 23 augustus om 20.00 uur geven Spinvis, stadsbeiaardier Malgosia Fiebig en gastmusici een gratis concert op de Domtoren. Speciaal voor deze avond componeerde Spinvis het stuk Steigers voor carillon, steigerpijp, trombone, cello en elektronica. Naast de nieuwe compositie zullen er ook bekende Spinvis-liedjes te horen zijn. Het concert vormt het slot van de Zomeravondconcerten, de jaarlijkse concertserie van de Utrechtse Klokkenspelvereniging (UKV) die concerten op de Dombeiaard organiseert. 

Ode aan de steigers

Spinvis componeerde Steigers op uitnodiging van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de Domtoren in 2021. Het stuk is een ode aan de mensen die de toren bouwden, onderhielden en restaureerden, vroeger, nu en in de toekomst. De steigers waar de toren momenteel in gehuld is, staan symbool voor de verbinding tussen mensen en zullen ook tot klinken worden gebracht als onderdeel van de muziek. 

Spinvis: “Steigers gaat over wat we belangrijk vinden. Iedere generatie bouwt de steigers weer op. Zonder te vragen vervangen we de stenen en repareren we de beelden. Niet zozeer de toren, maar de steigers zijn het die onze generaties verbinden. Ze tonen wat we belangrijk vinden, koesteren, onderhouden. Iedere keer weer, eeuw na eeuw. Ooit is alles vervangen. Maar ook dan zullen de steigers weer staan.”

Een hoofdrol is uiteraard weggelegd voor stadsbeiaardier Malgosia Fiebig in de beiaardcabine en Spinvis (zang, samples) op de steigers van de toren. Daarnaast werken pianisten Mike del Ferro en Jeroen van Veen en trombonist Bastiaan Woltjer mee aan het concert. Celliste en zangeres Saartje Van Camp blaast middeleeuwse liedjes nieuw leven in. Voor de gelegenheid schreef de Utrechtse dichter Ingmar Heytze nieuwe poëzie die ook vanaf de toren zal klinken.  Het concert is gratis en zal versterkt door speakers op en in de nabije omgeving van het Domplein te horen zijn.

In juli en augustus klinkt er iedere maandagavond een beiaardconcert vanaf de Domtoren. Kijk hier voor meer info.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *