carillon wordt gerestaureerd

Zaterdag voorlopig laatste carillonconcert vanaf de Dom

De klokken van de Domtoren in Utrecht zijn de komende maanden buiten gebruik vanwege de restauratie van het carillon.

De werkzaamheden beginnen maandag 27 februari en duren naar verwachting tot begin juni. In deze periode zullen Utrechters de (half) uurslag, het automatisch kwartierspel en het zaterdagse carillonspel even moeten missen. De restauratie is onderdeel van de restauratie van de gehele toren, die in 2019 startte en naar verwachting medio 2024 gereed is.

Laatste carillonconcert 25 februari

Stadsbeiaardier Malgosia Fiebig bespeelt het Domcarillon komende zaterdag 25 februari tussen 11:00 en 12:00 uur voor de voorlopig laatste keer.

De restauratie richt zich met name op herstel van de mechaniek voor het handspel, de klepels en het klavier. De 50 klokken van het carillon, waarvan 34 uit de zeventiende eeuw, zijn nog in uitstekende staat en hoeven daarom niet gerestaureerd te worden. Klokkengieterij Eijsbouts uit Asten voert de restauratie uit. Het carillon stamt uit 1664 en is destijds gegoten door de gebroeders Hemony uit Amsterdam.

Carillonspel

Tijdens de restauratie van het Domcarillon zullen de zaterdagse bespelingen van 11:00 tot 12:00 uur gegeven worden op het Hemonycarillon van de Nicolaïkerk. De wekelijkse bespelingen van de beiaard in de Torenpleinkerk van Vleuten gaan gewoon door, elke zaterdag van 13:00 tot 14:00 uur.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *