Geneeskunde

UMC-artsen werkten mee aan succesvolle hiv-genezingen

Monique Nijhuis en Anne Wensing zijn onderdeel van het onderzoeksteam - Foto: UMC Utrecht

Europese artsen hebben mogelijk twee patiënten genezen van het hiv-virus. Arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht heeft als hoofdonderzoeker bijgedragen aan de baanbrekende behandeling. Ze zegt tegen Nieuwsuur: “Ik heb altijd gezegd: genezing van hiv gaat gebeuren in mijn leven. Ik ben er nu al van overtuigd dat ik het in mijn carrière nog ga meemaken, op grote schaal.” 

Onderzoekers van IciStem onderzochten de effecten van stamceltransplantatie op hiv. Ze hebben jarenlang onderzoek gedaan naar een groep patiënten die niet alleen hiv had, maar ook bloedkanker. De twee patiënten bij wie geen hiv meer werd geconstateerd, kwamen dus in aanmerking voor een stamceltransplantatie. Artsen hebben gezocht naar stamceldonoren die afweercellen hebben met een specifiek genetisch defect, die er voor hebben gezorgd dat hiv-virussen niet meer in de afweercellen van de besmette patiënten kwamen en hiv wegbleef.

De positieve uitkomst van het onderzoek betekent nog geen doorbraak in het uit de wereld helpen van hiv, want deze specifieke behandeling lijkt voorlopig alleen maar geschikt voor mensen die hiv én bloedkanker hebben. Moleculair viroloog Monique Nijhuis van UMC Utrecht geeft aan dat dat ook de insteek was van dit onderzoek. Ze is een van de onderzoekers van IciStem en legt uit dat dit onderzoek is opgezet om te leren van de procedure waarin hiv-patiënten behandeld werden voor kanker. “We hebben nu laten zien dat iemand na één stamceltransplantatie, geen bestraling en relatief milde chemo vooralsnog hiv-vrij is. Dat zijn drie stappen voorwaarts.” Anne sluit zich daarbij aan, staat op de website van UMC Utrecht. De techniek zou volgens haar nu verder ontwikkeld moeten worden. “De volgende stap is onderzoeken hoe immuuncellen zonder CCR5-receptoren zonder heel hoge risico’s getransplanteerd kunnen worden. In de toekomst zou dit voor meer mensen met hiv een optie kunnen zijn.”

Nieuwsuur meldt dat twee andere patiënten bij wie de behandeling ook leek aan te slaan, zijn overleden. Een stamceltransplantatie gaat gepaard met grote risico’s: het eigen immuunsysteem wordt vernietigd om plaats te maken voor dat van een donor, wat tot gevolg heeft dat het immuunsysteem van een patiënt opnieuw moet worden opgebouwd. Een infectie kan fataal zijn.

Vanavond besteedt Nieuwsuur in een uitzending aandacht aan het onderzoek. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *