Lot van Hooijdonk

Uithoflijn: politieke partijen willen opheldering over ‘verdwenen miljoenen’

Lot van Hooijdonk lag onder vuur door het Uithoflijndebacle - Foto: Jan Oosterhuis

Wethouder Lot van Hooijdonk heeft heel wat uit te leggen. Althans, dat willen de Utrechtse politieke partijen. Ze hebben in een brief een hele waslijst aan vragen gesteld aan het college over de vermeende verdwenen miljoenen van de Uithoflijn.

De partijen stellen vragen over de organisatie van betalingen aan bouwbedrijf BAM, de onderbouwing van facturen en de relatie tussen de gemeente en de financiële problematiek bij de provincie. “In hoeverre is de gemeente bekend met het feit dat een rekening van €16,4 miljoen voor vertraging volgens een kostendeskundige voor grote delen niet kon worden onderbouwd? In het artikel wordt gesproken over dubbele kosten, personeelskosten van mensen die feitelijk niets doen en andere zaken die leiden tot onnodig overgemaakte bedragen. Herkent het college dit? Hoe werden besluiten over meerwerk en het factureren daarvan administratief georganiseerd binnen de projectorganisatie en de Stuurgroep?”

Aanleiding van de vragen is een artikel dat op 25 januari in het AD verscheen. Er zou zo’n €10 miljoen zijn overgemaakt naar BAM, zonder dat daar prestaties tegenover staan. Om deze reden is de jaarrekening van de provincie nog altijd niet goedgekeurd. De accountant is bezig met diepgravend onderzoek.

De ingebruikname van de tram over de Uithoflijn wordt niet alleen keer op keer uitgesteld: voor de aanleg is ook nog eens minimaal 84 miljoen euro extra nodig. De kosten worden gedragen door de provincie en de gemeente Utrecht.

De vragen komen van alle partijen die in de Utrechtse gemeenteraad zitten. Het document is hier te downloaden. Op 7 februari vindt mogelijk een spoeddebat plaats met de gemeenteraad.

Gedeputeerde Dennis Straat ontkent dat er sprake is van fraude. Tegenover RTV Utrecht heeft Straat het over kwaadsprekerij en zegt hij aangifte te overwegen tegen de klokkenluider die de misstanden aan de kaak stelde.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *