Domplein 4/5

UCK gaat de strijd aan met de gemeente en stapt naar de rechter

UCK op het Domplein - Beeld: Google Streetview

Het college van B&W heeft bevestigd dat het Utrechts Centrum voor de Kunsten eind juli het faillissement moet aanvragen. Het gevolg van deze beslissing is dat medewerkers zonder goede afwikkeling op straat komen te staan en 6.000 cursisten en 25.000 scholieren hun cursus niet kunnen volgen of vervolgen. Het personeel van de Stichting UCK zal samen met de Kunstenbond en vakbond AVV drie afzonderlijke rechtszaken gaan starten om het college tot andere gedachten te brengen en/of om de wettelijke verschuldigde transitievergoeding betaald te krijgen. 

Directeur Jeroen van Spijk zei eerder tegen de Nuk dat hij hoopte er samen met de gemeente uit zou kunnen komen. Hij had deze uitkomst niet verwacht: “De gemeenteraad heeft aangedrongen op een oplossing waarbij de cursisten niet het slachtoffer worden van het gekozen scenario. Ook hebben meerdere gemeenteraadsfracties aangedrongen op een oplossing waar het personeel niet onnodig op straat komt te staan. Hier gaat het college volledig aan voorbij.”

In januari kreeg UCK officieel bericht dat er vanaf 1 augustus geen subsidie meer zou komen vanuit de gemeente. Dit betekent dat de organisatie de huur en andere kosten niet zou kunnen betalen. De gemeente heeft volgens de directeur te kort van tevoren gemeld dat de subsidie wordt stopgezet. “We willen de boel goed afwikkelen, dat kan niet in zulke korte tijd. Er zijn zestig mensen in vaste dienst. Contracten stopzetten kost tijd. Je zou verwachten dat de gemeente ons daartoe tijd zou gunnen. Dat hebben ze niet gedaan”, aldus Van Spijk.

Het UCK vindt de beslissing van het college ‘een breuk met het coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie waarin staat dat de gemeente Utrecht de landelijke ‘fair practice code’ volgt voor cultuur en talentontwikkeling’.

Schadevergoeding en transitiekosten
Valerie Rijcksman van vakbond AVV (Alternatief Voor Vakbond): “Het personeel dat zich de afgelopen decennia altijd met veel passie voor de Utrechtse amateurkunst en de kunsteducatie heeft ingezet, is boos en zal ten strijde trekken. De inzet is om in ieder geval de wettelijke verschuldigde transitievergoeding betaald te krijgen.”

Bij het UCK werken meer dan 200 medewerkers, waarvan 60 in vaste dienst. In een brief verzoekt de stichting het college om de schade uit de persoonlijke inkomensderving van de medewerkers met een vast contract voor de aankomende 3 jaar en het ontstane pensioengat (€ 633.834,50) en daar bovenop een verzoek tot betaling van de wettelijke transitiekosten (€ 1.121.968). Als het totaalbedrag niet binnen de gestelde termijn is overgemaakt, zal UCK officieel naar de rechter stappen. Er is al een spoedprocedure bij de Rechtbank Utrecht aanhangig gemaakt.

Drie rechtszaken
De cultuuraanbieder wil de gemeente Utrecht op drie niveaus voor de rechter dagen. Ze vinden ten eerste dat de gemeente te snel handelt en daarmee de stichting ernstig beschadigt, en ten tweede dat de gemeente de goodwill heeft beschadigd die het UCK, nota bene door de gemeente opgericht in 1998,  in alle jaren heeft opgebouwd.

De derde rechtszaak zal zich richten op het feit dat de gemeente een vooropgezet faillissement faciliteert. “Recentelijk zijn meerdere grote transportbedrijven, koeriersbedrijven en kledingbedrijven door Nederlandse rechters teruggefloten op pseudo-faillissementen waarbij duurdere en oudere medewerkers feitelijk worden gedumpt in het UWV en jonge medewerkers vervolgens als ZZP’er terug moeten komen. Het personeel wil aan de rechter de simpele vraag stellen: mag een lokale overheid wel dit soort constructies faciliteren?”, schrijft het UCK.

Een duidelijke en uitgebreide onderbouwing is te vinden in de brief met bijlage (pdf, upload) die UCK naar het college heeft gestuurd.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *