Studenten

Gemeente loopt geld mis door spookstudenten

Uit onderzoek van BNR blijkt dat studentensteden veel geld mislopen door ‘spookstudenten’. Deze studenten wonen wel in de stad, maar zijn niet ingeschreven bij de gemeente. De radiozender deed onderzoek in verschillende steden, waar onder Utrecht.

Volgens Tim Homan, de fractievoorzitter van Student en Starter, wonen er in Utrecht zo’n 3000 spookstudenten. Hierdoor loopt de gemeente veel geld mis, want per ingeschreven bewoner krijgt de gemeente ongeveer 1200 euro van Het Rijk. Ook voor de studenten in het nadelig om zich niet in te schrijven. Zij mogen bijvoorbeeld niet stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht en kunnen zij een boete krijgen. Volgens Homan moet de gemeente op zoek naar nieuwe manieren om te zorgen dat de studenten zich wel gaan inschrijven. Door bijvoorbeeld een welkomstcadeau aan te bieden. Tegen BNR  zei hij dat de gemeente bijvoorbeeld twee gratis drankjes kan aanbieden aan degenen die zich wel inschrijven. Luister hier het gesprek op BNR.

Dit recente fenomeen lijkt te komen door het leenstelsel voor studenten. In het oude stelsel met studiefinanciering was het voor de studenten voordelig om zich zo snel mogelijk in te schrijven in de gemeente waar zij op kamers gingen. Op die manier kwamen zij in aanmerking voor een hogere beurs voor uitwonende studenten.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *