Dat de Utrechtse Bazaar al geruime tijd in zwaar weer verkeert, is een bekend verhaal. Sinds de verhuizing in 2012 van de bloemenveiling in Vleuten naar de Groenewoudsedijk in Papendorp heeft het bedrijf het moeilijk. Met name de invoering van de koopzondag en het feit dat het bedrijf slechts op zaterdag en zondag open is maar het pand wel de hele week huurt, hadden een negatief effect op de exploitatie. Toch was de directie in januari van dit jaar nog positief over de toekomst. Met een radicale keuze voor duurzaamheid en sociale impact hoopte zij het tij te kunnen keren.
“Echte winst gaat over mensen”, verklaarde De Utrechtse Bazaar toen tegenover De Nuk. “De Utrechtse Bazaar is al sinds de oprichting een plek van ontmoeten; integratie is altijd vanzelfsprekend geweest. Wij willen die sociale impact vergroten. Onze rol is aan het veranderen.”
De ambities waren groot en hoopgevend
“Alle steden kampen met de ‘grote steden problematiek’. We hebben in een korte tijd een fantastisch netwerk aan samenwerkingspartners gecreëerd en hebben hier eind 2019 een prachtige blauwdruk liggen van hoe we het in andere gemeentes ook kunnen uitrollen. Het is een win-winsituatie voor iedereen. Onze plannen en die van de huidige coalitie passen toevallig heel goed bij elkaar. Met de vorige coalitie zouden we minder goed op één lijn zitten”, aldus Van der Heijden.” Aldus, de directie slechts enkele maanden geleden.
Nu blijkt dat de relatie met de coalitie nogal te wensen overlaat. In een brief aan de gemeenteraad laat van der Heijden weten dat een faillissement dreigt. Hij verwijt de gemeente op geen enkele wijze mee te willen werken aan oplossingen. GroenLinks, D66, ChristenUnie, Stadsbelang Utrecht, de Partij van de Arbeid en het CDA hebben schriftelijke vragen gesteld met als doel tot een oplossing te komen. Fractievoorzitter Rick van der Zweth van de PvdA: “De bazaar heeft een hele mooie functie, al heel lang ook. Er komen veel verschillende groepen mensen om hun wekelijkse boodschappen doen. Het heeft echt een functie die de binnenstad niet biedt. Dat is wel iets om te koesteren.”
Lees hier het artikel op De Nuk waarin De Utrechtse Bazaar de visie op de toekomst verklaart.
Laat uw reactie achter
Reactie