Gezamenlijk project eindigt in juridisch drama

Turks vastgoedproject van Utrechtse schrijver Erdal Balci inzet van kort geding (update)

  • Door Redactie
  • |
  • 9 september 2021
  • |
  • 1 reactie

Erdal Balci

Het waren vrienden maar geen vrienden voor het leven. Vrijdag 10 september dient voor de Utrechtse rechtbank een kort geding tegen de Utrechtse schrijver en Volkskrant- columnist Erdal Balci. Wat begon als een mooi gezamenlijk project van de schrijver en vier vrienden lijkt te eindigen in een juridisch drama.  

Balci heeft samen hebben met vier vrienden in 2005 grote stukken landbouwgrond buiten Ankara als belegging gekocht voor ca. € 300.000. Contractueel hebben ze afgesproken dat ze ieder voor 1/6e eigenaar zijn en heeft ieder zijn deel betaald. De grond is op naam van Balci ingeschreven bij het kadaster in Ankara.   

In 2015 eiste Balci  schadevergoeding van de vrienden, omdat hij toen net gescheiden was van zijn toenmalige vrouw en zij recht had op de helft van zijn 1/6e deel. Verder zou hij geweigerd hebben garanties te geven dat de grond niet zonder toestemming van de vrienden verkocht zou worden. Zijn vrienden claimen hem jarenlang medewerking gevraagd te hebben om ook hun namen in te schrijven in het kadaster. Zij zeggen dat Balci hen bij procedures in Turkije heeft tegengewerkt en vrezen dat hij de grond verkoopt zonder hun instemming.  

Balci, gevraagd om commentaar, verwijst naar de pleitnota van zijn advocaat. Daar geeft zijn advocaat ondermeer aan dat de zaak zich niet leent voor een kort geding en een zaak voor de Turkse rechter is. Balci  laat weten dat hij bereid is zijn vrienden uit te kopen maar dat zij van dit aanbod geen gebruik hebben gemaakt. In de pleitnota lezen we ook nog dat hij zich tijdens het traject  bedreigd heeft gevoeld.   

Pogingen om er gezamenlijk uit te komen zijn mislukt. De eis in het kort geding is dat Balci, die de formele eigenaar is volgens het kadaster, niet mag verkopen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de vrienden op straffe van een dwangsom van € 100.000 per dag.  

Update kort geding vrienden tegen Erdal Balci

Het kan verkeren. Al jaren procederen vrienden tegen Erdal Balci om in 2005 gezamenlijk gekochte grond bij Ankara. Nadat partijen tijdens het kort geding van afgelopen vrijdag ten overstaan van voorzieningenrechter mr. A.A.T. van Rens het eerste half uur een debat voerden of de Nederlandse rechter wel naar deze zaak mocht kijken, wist de voorzieningenrechter partijen te bewegen om te gaan overleggen hoe alle lopende zaken en deze zaak misschien geregeld zouden kunnen worden. Nadat de voorzieningenrechter enige suggesties had gedaan, bleken partijen bereid goede afspraken te maken, waaronder het direct stoppen van alle procedures in Turkije. Vastgelegd werd dat de heer Balci een miljoen euro boete krijgt als hij de gronden zonder toestemming van de vrienden verkoopt, meewerkt aan inschrijving van de grond op naam van de vrienden in het kader zodra dit mogelijk is en de vrienden de kosten van de procedures in Turkije voor hun rekening nemen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Massegast schreef:

    Van Mark Rutte kun je veel leren. Bijvoorbeeld deze reactie: Ik vind hier van alles van, maar heb besloten er niets over te zeggen. Meesterlijk. Die reactie kwam bij mij naar boven toen ik dit stuk las.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *