Nieuw avontuur

Topkok Leon Mazairac verruilt Utrecht voor Orlando: “Ouderwets kriebels in mijn buik”

  • Door Redactie
  • |
  • 5 januari 2020
  • |
  • 5 reacties

Leon met Barbara en Seraphine op Schiphol, vlak voor vertrek naar Orlando

Hij geldt als de kok die Utrecht weer een Michelin-ster kan bezorgen. Dit jaar gaat dat zeker niet meer gebeuren. Leon Mazairac is vertrokken naar Orlando voor een nieuw culinair avontuur.

De geruchten waren er al een half jaar geleden: Mazairac gaat naar Amerika. Maar hoe en waarom was niet duidelijk. Leon zou het ons vertellen als hij meer wist. Wat volgde was veel contact met vooral de boodschap dat hij nog weinig concreets kon melden. Wel dat er visa werden aangevraagd en vertraging was met paspoorten. Recente mededeling: “Ik word zo langzamerhand gek maar ik bel je als het rond is.”

En dat deed hij vanochtend, twee uur voordat zijn vliegtuig naar Orlando vertrok. Het was nu echt rond en niets kon hem tegenhouden om te starten met een nieuw avontuur waar hij “weer ouderwets de kriebels van in zijn buik krijgt.” Elize heet de zaak waar Mazairac zijn stempel op gaat drukken. Een naam die we kennen van het foodcafé aan de Mariastraat. Er is een duidelijke relatie. Michele Lagerwei, met haar zus Anne oprichter, is eigenaar van het Amerikaanse restaurant. (Ze is geïmmigreerd naar Amerika)

Eerder had ze in Utrecht Pronto Pronto! in de Schoutenstraat. Ze vroeg Leon als chef-kok voor haar zaak in Orlando. Hij ging langs en zag een stad met “fun”, liberaal, snelgroeiend en veel fietspaden. Een mooie plek om te leven en werken. Hij maakte kennis met de keuken en brigade. En wist dat er goed maar niet onderscheidend wordt gekookt. Dat laatste moet veranderen. “We gaan meer Europese invloeden in de kaart brengen. De gerechten worden eleganter. Niet zulke kleine als bijvoorbeeld in Podium maar de keuken gaat zeker verrassen. We zijn ervan overtuigd dat daar behoefte aan is. Hoewel het aanbod minder is dan bij ons, zijn er veel bijzondere lokale producten te krijgen. Die ga je op de kaart terugzien.”

Vloggen voor De Nuk

Leon gaat bij Elize werken op projectbasis, vooralsnog voor een half jaar. Morgen staat hij al achter de kachel. Vrouw Barbara en dochter Seraphine gaan mee. Hij heeft er zin in, maar zal Utrecht missen. “Alles. De Dom, de sfeer en natuurlijk FC Utrecht. De club zal het even zonder mij moeten doen.”

Helemaal uit beeld raakt hij niet. Zo blijft hij betrokken bij het KRO-NRCV programma Binnenstebuiten. (“Misschien gaan we opnamen maken in Orlando. Zou geweldig zijn”). En hij zal op regelmatige basis vloggen voor De Nuk. Hou ons in de gaten.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *