En nu naar Zweden

Tom Verdouw van Utrechts restaurant Sea Salt wint NK Oestersteken: 30 oesters in 4.05 minuten

 • Door Redactie
 • |
 • 20 september 2022
 • |
 • 2 reacties

Tom Verdouw (r) viert feest

Op Gastvrij Rotterdam, vakbeurs voor ambitieuze horecaprofessionals, vond maandag het Nederlands en Belgisch Kampioenschap oestersteken plaats. Twintig oesterboeren, vishandelaren, chefs en koks uit Nederland en België streden om de prijs.

De bedoeling was dat iedere deelnemer 30 platte Zeeuwse oesters zo snel en zo vakkundig mogelijk openmaakte. De plateaus werden beoordeeld op gruis, losgesneden vlees, snelheid en schoonheid van het plateau. Tom Verdouw, ruim zeven jaar werkzaam bij Sea Salt Saloon aan ’t Wed, won voor Nederland de wedstrijd. Tom (28): “Voordat ik bij Sea Salt kwam werken, maakte ik af en toe een oester open. Nu maak ik er 100 à 200 per dag open. Samen met Nachman, gastheer in Sea Salt, sta ik op festivals en partijtjes met onze oesterkar en dan maak ik natuurlijk ook de nodige oesters open.”

“Op de platte Zeeuwse oester konden we niet trainen”

“Je moet blijven trainen, maar wel met de Franse of Ierse oester. Het seizoen voor de platte Zeeuwse Oester, die geopend moet worden op het NK, begint namelijk pas op 19 september. Dus niemand heeft voor die datum met deze oester kunnen oefenen. We gingen er allemaal carte blanche in. Mijn grootste Nederlandse concurrent was Mike Vertregt van The Harbour Club, maar ook hem wist ik te verslaan”. In 2020 liet Tom voor de NUK zien hoe je een oester openmaakt. Toen stond zijn record op 30 oesters in 5.30 min. Nu won Tom het NK oestersteken met het openen van 30 oesters in 4.05 minuten en mocht hij de felbegeerde wisseltrofee mee naar Utrecht nemen. Eind januari vertegenwoordigt Tom Nederland op het EK in Zweden.

Kijk hieronder hoe Tom in 2020 al in een razend tempo oesters openmaakte. Twee jaar later is hij nog sneller geworden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

 • Marieke schreef:

  Trots hoor, levende dieren steken. Wanneer houdt deze waanzin eens op? Het gaat om levende, voelende wezens en dit soort wedstrijden getuigen van een totaal gebrek aan respect voor deze dieren.

 • Arend schreef:

  Wat ongelooflijk knap van Tom, toch wel een aanleiding om snel weer bij Sea Salt Saloon te gaan eten ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *