Documentaire Tivoli Oudegracht

“Tivoli is een lichaam waar veel zielen in hebben gezeten”

Met Echo van Tivoli wil filmmaker Jefta Varwijk op een poëtische manier het verhaal vertellen van het pand op Oudegracht 245.

De film die hij maakt, noemt hij geen documentaire. “Het is een soort tussenvorm van film en kunst. Het is niet zoals Levende Stenen, een documentaire uit 2003 over Tivoli Oudegracht. Maar er wordt wel veel research gedaan zoals je bij een docu ook zou doen.” Het maken van de film doet hij niet alleen. “In mijn team zit ook iemand die achter de bar heeft gestaan in Tivoli Oudegracht. Voor haar is het ook herinneringen ophalen. En ik werk bijvoorbeeld ook samen met dichter Coen Cornelis om die poëtische vertaalslag letterlijk te maken. Verder maakt Casper Broekaart van Stichting Cultuurbord het team compleet als projectleider.”

“En de film heeft een enorme urgentie”, benadrukt hij. “Want op 31 maart moet iedereen uit het gebouw. Het is heel belangrijk om de staat waarin het gebouw de afgelopen 40 jaar was te vangen.”

Echo van Tivoli is niet de enige film die gaat over het verdwijnen van Tivoli Oudegracht en Kytopia. “Onze focus ligt op die rafelrand die ons nu door de vingers glipt en die gladgestreken wordt. “Het is heel jammer dat zo’n plek uit de stad verdwijnt”, legt hij uit. “Dat is niet alleen met Kytopia het geval. Ook een plek als dB’s staat onder druk. Het bijzondere van Tivoli was dat het eigenlijk niet gemaakt was voor concerten. Maar door de inzet van veel mensen is het iets moois geworden.”

Zelf heeft de filmmaker ook een kantoor in het pand aan de Oudegracht. “Ik deel de werkplek met een aantal anderen. Ik hoor zelf niet bij de muzikantengroep, maar ga wel vaak lunchen met mijn buren van Black Sun Empire. En als ik ‘s avonds nog bezig ben, ga ik soms langs bij studio’s in het gebouw. Dan hoor je nummers die nog niet uit zijn gekomen.” Wanneer hij naar zijn werkplek loopt, doet hij dat vaak via de grote zaal. “Ik laat het ook altijd zien als ik gasten meeneem. Je voelt dat hier de afgelopen jaren veel gebeurd is.”

Als Varwijk anderen vertelt over zijn project komen de verhalen meteen. “De een werd er dronken, de ander high en weer iemand anders vond zijn of haar levenspartner. Het is een gebouw waar veel is gebeurd. De vloer plakt er nog steeds en het plafond is ook nog geel van het vele roken.”

Het idee kwam in een stroomversnelling toen Varwijk bij zijn buurman langsging. “Die is begin 60 en was er als tiener bij toen het pand gekraakt werd. Voor de film dacht ik dat het een goed idee was om hem in de lege zaal te filmen. Dat is een heel romantisch beeld. En dat idee bleef hangen.”

Een conciërge van Tivoli Oudegracht had een mooi inzicht: “Het pand is een lichaam waar verschillende zielen in hebben gezeten. Het is altijd een teken van de tijd geweest. Het was eerst een klooster, daarna was het een weeshuis en in het begin van de vorige eeuw zat de Nederlandsche Vereeniging voor Spoor- en Tramwegpersoneel (N.V.) er. Onze focus ligt op de tijd dat het een poppodium en creatieve werkplaats was. Dat is de meest recente geschiedenis. Het is wel de bedoeling om te starten vanaf het jaar 1248.”

De première van de film is op donderdag 2 mei in het Filmcafé in Zuilen. Om de film en het evenement te helpen bekostigen is er een crowdfundingsactie opgezet met verschillende beloningen. Van je naam in de aftiteling tot een VIP ontvangst bij de première.

https://www.facebook.com/projectechovan/videos/2337555633158223/

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *