Berichten van het Plandelfront

Plandelman, the movie

Beginbeeld reportagereeks Een betere wereld in de buurt

Verbeter de wereld, begin bij je buurt. Dat zou zomaar het credo kunnen zijn van het documentaireduo Frank Jan Kat en Pieter Klein. Maar ook van Plandelman. Perfecte combi dus voor een miniplandeltour, van Wijk C en de Neude naar Kanaleneiland (met tussenstop Lunetten)

Het idee voor de minidocumentaire ontstond -het kán ook niet anders- tijdens het rapen van zwerfafval. Op uitnodiging van de buurtgroep Wijk C-West organiseerde ik een plandelsafari die het buurtje zou moeten transformeren tot Wijk Clean, en Pieter Klein kwam spontaan meehelpen.

Het Paardenveld bleek een ware plandel-goudmijn (een verrassing voor ons, voor de wijkbewoners allesbehalve). Nog nooit van zijn leven zag Plandelman zo’n adembenemende hoeveelheid kroondoppen als op dat veldje naast het horecatentje van Roost aan de Singel. Een waar mijnenveld van bierdopjes en sigarettenpeuken; het is een godswonder dat daar nog iets van gras groeit.

Het bewijst nog maar eens dat elke wijk, elk stukje Utrecht zelfs, zijn eigen unieke ‘zwerfafval-DNA’ heeft. Toen ik Pieter vertelde dat Utrecht ook lachgas-hotspots, kauwgumpleinen, snackroutes en peukenplekken kent, zag ik zijn ogen oplichten. Het idee voor een nieuwe aflevering van zijn UStad-serie Een betere wereld in de buurt was geboren. Of zeg maar gerust: Een betere wereld in de buurten. Kijk maar!

De Plandelman

Plandelman maakt, solo én met een groeiend leger van Utrechtse opruimhelden, korte metten met zwerfafval in alle soorten en maten. De Plandelman is het alias van Anton Damen.
Kijk hier voor de website: www.plandelen.nl

2 reacties

Reageren
  1. Hallo allemaal, ik ben een pandelvrouw in Hoograven. Mijn motto is ‘als je je ergens aan gaat ergeren, doe er wat aan’. Jammer is alleen als je in de morgen hebt geruimd, ligt er in de middag weer, maar we blijven doorgaan.

  2. Ha Tineke de Plandelvrouw, geweldig dat je het doet en ik weet uit ervaring dat als er meer mensen in de buurt het ook doen, het effect echt zichtbaar is. Er zijn zeker stukken in Hoograven -zeker het winkelgebied van de Goylaan- waar het inderdaad wel een flinke uitdaging is. Ik wil wel een keertje meeplandelen! En dat motto is helemaal mijn motto. Net als: vele handen maken licht werk. Dus noteer maar vast in de agenda: zaterdag 27 augustus 2022. Binnenkort op deze site wat er die dag precies gaat gebeuren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *