Onze columnisten

Straatkrant als herder: trouw, heldere blik en een neusje voor onrecht

Als onze vorige editie iets heeft aangetoond dan is dat de waarde van een straatkrant. Of misschien kan ik beter zeggen dat zo’n krantje soms een functie kan vervullen die het zelden wordt toegedicht: die van Herder der Daklozen. Trouw tot op het bot, goed afgericht, een heldere blik, een scherp gehoor en een neusje voor onrecht. En als het dan echt moet: Pak! Ook: vooral geen schoppende beweging in zijn richting maken. Verder is het een ontzettend lief en gevoelig beestje, een grote kindervriend en ga zo maar door. Zoals mijn Wolfje op de foto. 

Zijn scherpe speurneus bestond ditmaal uit een bekende van ons (klasse man!) met warme banden in het daklozencircuit die alarm sloeg toen hij hoorde dat King George dreigde te worden uitgezet. En hij wist wie hij moest bellen en waarom nou juist die. En niet die andere. Wie nu het spoor bijster is verwijs ik naar de Facebook van Straatnieuws.

Even een ander spoor. Ik kreeg een gisteren een persbericht met daarin de zin ‘… De IND hanteert dus een ‘papieren werkelijkheid’ in de beoordeling van …’. Oei, had ik even een aha-erlebnis, een inzicht! Het hele verhaal van George komt dus neer op een confrontatie tussen wat zich actueel voordoet en hoe die ergens in een lade staat beschreven. Onze held doet de kop komt omhoog, zijn prachtige oren spitsen zich en hij laat, rustig liggend aan de voet van het baasje, een diep gebrom horen.

Frank Dries

Frank Dries (‘63) maakte in 1994 voor het eerst een foto voor Straatnieuws, de oudste straatkrant van Nederland. Wat daarna volgde zou een straatkrant carriere genoemd kunnen worden. Vele reportages, portretten, fotoprojecten door daklozen later, schopte hij het in 2002 tot hoofdredacteur. Eenmaal daar aangeland werden de golven almaar hoger. Behalve nog 3 dichtbundels, ook door daklozen, volgden o.a. meer dan 200 edities, bijna failisementen, het eerste Nederlandse interview met de Heilige Vader in Rome. In zijn column schrijft hij over zijn krant, Straatnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *