UZSC

STOER FOTOFEEST RONDOM WEDSTRIJDEN BIJ WATERPOLOCLUB UZSC

Bijna alle teams van waterpoloclub UZSC gaan komend weekend net zo stoer op de foto als deze mannen van het Nederlandse waterpoloteam (waarbij helemaal links op de foto Pascal Janssen die in het eerste mannenteam van de Utrechtse club speelt). De fotoshoots vinden plaats rondom de wedstrijden die beide dagen gratis toegankelijk zijn.

Beste waterpolofotograaf van Europa

De foto ging na de eerste publicatie afgelopen jaar de wereld rond en leverde tot in kranten in Taiwan toe een ‘wow-effect’ op. Hij is gemaakt door de in Hoograven wonende fotograaf Gertjan Kooij (Beeldboot). Volgens insiders in het zwembadwereldje de beste waterpolofotograaf van Europa. Kooij gaat op zaterdag, en ook op zondag wanneer veel jeugdteams in het water liggen, in ieder geval 22 van de 28 teams van de vereniging op de foto zetten. Dat gebeurt in de hal van het zwembad de Krommerijn (200 meter van de Galgenwaard).

Eigen zwembad

UZSC laat zich komende zaterdag en zondag in De Krommerijn van zijn beste kant zien. De waterpolo- en zwemvereniging is een topclub in Nederland. Het is één van de zeven verenigingen die zowel bij de mannen als vrouwen op het allerhoogste niveau meedoen. En met meer dan 300 actieve waterpoloërs weet UZSC in aantal leden in die sport alleen clubs uit Leiden, Amersfoort en Zaandam voor zich. De vereniging heeft de stap naar de top structureel kunnen maken doordat ze vijf jaar geleden hun ‘eigen’ nieuwe zwembad bouwden dat de club in de winter(competitie) in beheer heeft.

Ongeslagen bovenaan in eredivisie

De herenselectie doet al acht seizoenen mee met de absolute Nederlandse top. Ze werden in die periode drie keer landskampioen en wonnen ook de beker en de supercup. Het team, sinds het begin van het seizoen onder leiding van de Griekse trainer Evangelos Pateros, staat dit seizoen na tien wedstrijden ongeslagen bovenaan. Aanstaande zaterdag speelt het eerste mannenteam om kwart voor zes tegen Schuurman/BZC uit Borculo. Dat is het team dat UZSC voorging in een serie van kampioenschappen in de landelijke eredivisie.

Ook de vrouwen wonnen de afgelopen jaar een reeks aan bekers en werden één keer kampioen. Zij spelen komend weekend niet.

Acht echte Utrechters

Een grote club als UZSC heeft een regionale functie. In de top komen dus veel spelers van andere clubs. Maar toch zijn acht van de 13 spelers in het eerste mannenteam opgegroeid in Utrecht. Dat zijn Mike van de Brink, Benjamin Hessels, Sebastiaan Hessels, Benjamin Hoepelman, Ruben Hoepelman, Tycho Huijsen, Pascal Janssen en Gies Wijnhoven).

Vaders Olympisch brons

UZSC was de afgelopen jaar een onuitputtelijke bron van talent. Een groot aantal jeugdspelers en jeugdspeelsters schopten het tot de nationale jeugdteams. De ouderen spelen nu in het eerste team van de vereniging. In het eerste mannenploeg speelt nu één A-international (Pascal Janssen) en vier oud-Oranje-gasten (Van de Brink, de broers Hoepelman en Casper Landeweerd). In de families Landeweerd en Hoepelman is de appel niet ver van de boom gevallen. Hun vaders Nico Landeweerd en Andy Hoepelman speelden in het team dat op de Olympische Spelen in 1976 in Montreal de bronzen medaille won. Dat heeft een Nederlands mannenteam in de geschiedenis van het waterpolo maar één keer eerder gepresteerd. En geen team is daarna in de buurt gekomen.

Dames 2 tegen dames 3

De spelers en speelsters die wat jonger zijn staan te trappelen in de wachtkamer om een plek in te nemen. Ze spelen nu nog in lagere teams. Het tweede en derde vrouwenteam spelen een belangrijke rol op het één na hoogste niveau: de reserve-eredivisie. Aanstaande zaterdag ontmoeten ze elkaar. Dames 2 speelt tegen dames 3 om kwart voor vijf.

Zwaarste sport

Het tweede mannenteam maakt de dienst uit in de reserve-eredivisie bij de mannen. Ze verloren dit seizoen pas een keer. Zaterdag om kwart over zeven spelen ze tegen Schuurman/BZC 2 uit Borculo. De ‘mannen’ zijn in meerderheid nog ‘jongens’: het tweede team van UZSC telt acht spelers van 20 jaar of jonger. Maar dat zie je niet aan ze af. Waterpolo is qua inspanning (met boksen en wielrennen) een van de zwaarste sporten die er is. Alle spelers in de topteams van UZSC team trainen vier tot acht keer in de week zowel in het water als in het krachthonk. En dat is ze aan te zien. Zes ‘jongens’ uit heren 2 (Abel de Haan, Sebastiaan en Benjamin Hessels, Flemming Kastrop, Tom ten Wolde en  Joran Westerveld) wonen en studeren door de week op de waterpoloacademie in Eindhoven. Zij zijn 16 en zeventien jaar oud.

Kleine sport

Waterpolo is in Nederland een kleine sport: niet meer dan 25.000 actieve beoefenaars bij dik 200 verenigingen. Bijzonder is dat ons land wel de grootste waterpolo-competitie van de wereld heeft. In ‘grote’ waterpololanden wordt alleen op weg naar de top competitie gespeeld. Van enige vorm van ‘recreatief’ waterpolo is in die landen geen sprake. Op wereldniveau doen de Oranje-dames al jaren goed mee. Terwijl de Nederlandse competitie veel minder vrouwen dan mannen telt. Internationaal is de competitie ook smal bij de vrouwen. Naast Nederland spelen alleen Australië, Canada, Griekenland, Hongarije, Italië, Rusland, Spanje een rol achter de Verenigde Staten dat de onbetwiste hoofdrol heeft. Bij de mannen komt het waterpologeweld uit het voormalige Joegoslavië. Kroatië, Montenegro en Servië zijn bij ieder kampioenschap kanshebber voor de eerste plek. Daarnaast spelen Australië, Griekenland, Hongarije, Italië en Spanje een belangrijke rol. Nederland komt er nog net niet aan te pas. het hoort altijd ergens tussen plek tien en vijftien thuis. Financieel is de Italiaanse competitie voor zowel mannen als vrouwen het ‘walhalla’. Sportief is de Hongaarse competitie het interessants. In beide competities spelen ook Nederlandse vrouwen. Er zijn drie Nederlandse mannen actief in de Italiaanse serie-A. Veel meer internationals bivakkeren in Spanje. De Oranje-ploeg van oud-UZSC-coach Robin van Galen heeft veel ingangen bij de vele Spaanse eredivisieteams die in Barcelona spelen.

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Noud Cornelissen schreef:

    Mooi, ontketenend initiatief. Nu nog winnen. Succes!

  • Jos van Hout schreef:

    Aanstekelijk stuk, Geert! Mooi om eens te lezen hoe het Nederlandse waterpolo zich tot het internationale speelveld verhoudt. Morgen is het bij VVU ‘Super Saturday’, zelfs ook met een fotograaf die alle leden gaat vastleggen, anders was ik zeker even komen kijken. Ander keertje weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *