Voor de vijfde keer achter elkaar staat het Utrechtse UZSC in de finale van de Nederlandse waterpolo-competitie. Drie keer haalden ze de prijs binnen. Afgelopen jaar lukte dat voor het eerst niet.
Aanstaande vrijdag, in zwembad De Krommerijn bij De Galgenwaard, staan de mannen van UZSC klaar om de kampioensschaal terug te halen naar Utrecht. Ze spelen tegen ZVL 1866 uit Leiden, de oudste en grootste waterpolovereniging van Nederland. Op zaterdag is de tweede wedstrijd in het kleine badje in Leiden. Als beide ploegen dan één wedstrijd gewonnen zouden hebben volgt op zondag de beslissende wedstrijd in Utrecht.
ZVL schakelde kampioen uit
In de competitie eindige UZSC als eerste en ZVL als derde. In de eerste ronde van de play offs schakelde UZSC De Ham uit Wormerveer uit en werd het Edense Polar Bears verslagen door ZVL. In de halve finale maakte UZSC afgelopen zondag in de beslissende wedstrijd korte metten met Widex/Donk uit Gouda. ZVL slaagde er in om in de derde wedstrijd kampioen AZC Moscow uit Alphen aan de Rijn beentje te lichten.
Het middel van Omar Qachach
De heren van ZVL 1866 staan voor het eerst in hun geschiedenis in de finale van het landskampioenschap. UZSC heeft daarin dus veel meer ervaring. Maar de wedstrijden tussen beide ploegen zijn de afgelopen jaren nooit een ‘eitje’ voor de Utrechters. Het is altijd een serieuze ‘clash’. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van het team. In Roeland Spijker, die waarschijnlijk aan zijn laatste wedstrijden als actief poloër bezig is en ook furore maakte in Utrecht, hebben ze een ervaren man die in het hart van de verdediging speelt en een hard schot heeft. En het enorme lichaam van midvoor Omar Qachach is nauwelijks te omvatten voor de midachter-spelers van UZSC. De spelers kennen elkaar goed. Dat geldt zeker voor de mannen die de afgelopen jaren met elkaar in Jong Oranje speelden. Dat zijn aan Leidse kant David Spijker en Stan van Ruiten.
Vier belangrijke spelers vertrokken
UZSC heeft dit seizoen een andere gedaante. Belangrijke spelers Joep van den Bersselaar, Yoran Frauenfelder en Loek Foster stopten. Jesper Aantjes vertrok naar, het door zijn vader gecoachte, Zaan. Daarvoor in de plaats kwamen twee spelers van het uit de eredivisie gedegradeerde Brandenburg uit Bilthoven: midvoor Arjan de Haas en Joost van der Burg (die al eerder bij UZSC actief was). Belangrijker was dat Benjamin Hoepelman na één jaar terugkeerde uit het Franse Marseille. En international Pascal Janssen kwam, na twee jaar, terug uit het Franse Straatsburg. Die verandering zorgde ervoor dat er meer gevraagd werd van de jonge spelers in het team. Drie mannen die geboren zijn in 2001: de tweeling Benjamin en Sebastiaan Hessels en tweede keeper Joran Westerveld. Ook midachter Gies Wijnhoven is, geboren in 2000, nog een ‘jeugd-speler’.
Succesvol slopend werk
Verder leunt het team op spelers die al jaren van de partij zijn. Top-keeper Ruben Hoepelman die verdedigen een stuk eenvoudige maakt. Mid-achter Mike van den Brink die als aanvoerder steeds voorop probeert te gaan. Casper Landeweerd is de oudste speler (34 jaar) met ziedende sprint en dito schot. Dan is er nog midvoor Bram van den Bersselaar die in de halve finale heel veel succes had met zijn slopende werk. Het team van dertien spelers wordt gecompleteerd door Tycho Huijsen.
Verdedigen als kunst
Er liggen tijdens een waterpolo-wedstrijd steeds zes spelers en één keeper in het water. Maar in tegenstelling tot de meeste andere sporten kun je daarmee niet een hele wedstrijd spelen. De speeltijd is netto, dus de tijd dat de bal echt in het spel is, vier keer acht minuten. Maar in de praktijk duurt een wedstrijd een uur en een kwartier. Het lijkt erom te gaan wie de meeste doelpunten maakt in een wedstrijd. Wedstrijden waarin beide partijen meer dan tien doelpunten maken zijn geen uitzondering. Maar bij de mannen van UZSC werkt het anders. De heren waren al beroemd om hun organisatie en verdediging. Maar de nieuwe, Griekse, coach Evangelos Pateros, geassisteerd door manager Kitty van Rooijen, deed er nog een schepje bovenop. Het team probeert nu van verdedigen een kunst te maken. De coach zegt eigenlijk: je hoeft de bal er niet in te gooien als je maar voorkomt dat hij er aan je eigen kant in gaat. En dat voorkomen doet UZSC veel beter dan alle andere teams in de eredivisie waterpolo. Hoogtepunt dit jaar was de wedstrijd tegen de meest scorende ploeg: kampioen AZC Moscow uit Alphen aan de Rijn. In De Krommerijn werd gewonnen met 5-2. AZC had het hele seizoen nog niet zo weinig doelpunten gescoord. Nog sterker: in de hele competitie is het een zeldzaamheid als een team maar twee doelpunten maakt. En ‘nul’ komt eigenlijk nooit voor.
Ook livestream
Een waterpolo-wedstrijd is een sportwedstrijd. Maar ook een slopend (onderwater)gevecht waarbij het er niet in de laatste plaats om gaat anderen het spelen onmogelijk te maken zonder dat de scheidsrechters het kunnen waarnemen.
In het mooie zwembad Krommerijn is het allemaal prima te bekijken. Vrijdag 24 mei 2019 vanaf half acht. En wie thuis op de computer wil kijken: UZSC stuurt via Youtube een prima livestream de wereld in. Die livestream is te bekijken via: https://www.youtube.com/user/UZSCtv
Op de hoogte blijven van artikelen van de Nuk? Abonneer je gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.
Laat uw reactie achter
Reactie