Partijen willen er samen uitkomen

Stichting Singelgebied maakt bezwaar tegen foto expositie Utrechtse daklozen in Zocherpark

Een van de foto’s van Ruud Spaargaren

Ruud Spaargaren maakt indringende foto’s van Utrechtse daklozen. Als vrijwilliger van Herstart op de Nieuwegracht heeft hij zonder zich op te dringen een band opgebouwd met zijn geportretteerden. Spaargaren wil met zijn foto’s de dak- en thuislozen een gezicht geven. Want, zegt hij, deze mensen worden vaak naar de rand van de samenleving geschoven om daar een haast onzichtbaar bestaan te leiden.

Het is de bedoeling dat de foto’s van 3 september tot en met 11 november op 15 grote fotopanelen met gedichten te zien in het Zocherpark langs de Singels van Utrecht (vanaf de Oud Katholieke Kerk t/m de Sonneborgh).  De gemeente gaf  toestemming, maar de Stichting Singelgebied Utrecht maakt nu bezwaar.

“Ook dat nog”, was de reactie van Ruud Spaargaren toen hij over het bezwaar vernam. “Alles leek geregeld. De gemeente, samen met een aantal fondsen, financieel betrokken bij de expositie had geen bezwaar binnengekregen. Dus er kon en kan niets misgaan. Wat voor mij betekent dat het gewoon doorgaat. Welke bezwaren de stichting precies heeft, is voor mij niet duidelijk. Ik lees in hun schrijven veel juridische termen en daar heb ik allemaal geen verstand van.”

“Er ontstaat geen schade aan de bomen”

“Bij de plaatsing van de panelen gaan we heel zorgvuldig te werk, zodat er geen schade aan de bomen ontstaat. Mocht er toch iets op een andere plek geplaatst moeten worden, dan doen we dat. Er komt nu een hoorzitting maar wat mij betreft gaan voor dat moment met de stichting in gesprek. Want ik wil benadrukken dat ik blij ben dat er dergelijke stichtingen zijn. Ze doen goed werk voor de stad.”

Vijftien panelen in het Zocherpark. Wat kan het probleem zijn? Theo Haffmans van de Stichting Singelgebied verklaart hun standpunt.

“Bespaar de wandelaar opdringerige beelden”

“Het Zocherpark is voor de wandelaar. Bordjes met botanische informatie vinden wij geen probleem. Maar deze expositie past niet in de doelstelling van Het Zocherpark. Gun de wandelaar de rust van de wandeling en bespaar ze opdringerige beelden. In het verleden hebben we hier altijd bezwaar tegen gemaakt. Maar deze aanvraag is door ons gemist. Formeel zijn we te laat maar we hopen in de hoorzitting ons standpunt duidelijk te kunnen maken.”

Ruud Spaargaren geeft aan graag met jullie in gesprek te gaan. Nemen jullie die uitnodiging aan?

“We staan zeker open voor overleg. Het mooiste is als we er samen uitkomen.”

Expositie en boek  

Bij de expositie hoort het boek ‘Het ogenblik’, met daarin alle foto’s en gedichten. Het boek is te  bestellen via Stichting Weerzien (info@weerzien.nu ) voor € 17,50 inclusief verzendkosten) 

Redactie

24 reacties

Reageren
  1. Een sympathiek project maar doe het ergens anders. Ik zit hier tijdens mijn dagelijkse wandeling zeker niet op te wachten.

  2. Ik begrijp de bezwaren wel. Hoe mooi de foto´s ook zijn, ik vrees voor ontsiering van het park. De Maliebaan was geschikter geweest.

  3. Ik begrijp de bezwaren ook heel goed. De comfortabele burger wil niet geconfronteerd worden met mensen die het minder getroffen hebben. De straat en het park is hun huis, dus volkomen terecht om daar de portretten op te hangen. Prachtige foto overigens!

  4. @Johan – Hoe weet jij wat de burger wil of niet wil? Ik wil in ieder geval een Zocherpark als er ‘Zocherpark op staat’ en geen expositie of bizarre kunst. Daar zij andere plekken voor in deze stad. Betalen we ook voor. Het Zocherpark is kleinschalig en kwetsbaar. Blijf er dus van af.

  5. Ik ben verbaasd dat deze stichting zegt namens bewoners te spreken. Ik en vele andere bewoners vinden het een mooi idee. Ja, het is ongemakkelijk, het is nog ongemakkelijker om dakloos te zijn.

  6. Je zal toch maar zo bevoorrecht zijn dat je hierover kan zeuren. Een mens, van alle ongemakken ontdaan.

  7. Jezus, jongens. Tolerantie is de sleutel voor een fijne stad….en het is nog tijdelijk ook.

  8. De indruk wordt nu gewekt dat tegenstanders van deze expositie niet begaan zijn met het lot van daklozen. Kortzichtig en te makkelijk. De vraag is of het park een geschikte plek is voor deze panelen. Ik vind van niet. Ik loop bijna dagelijks in het park en geniet van de natuur. Laten we daar zuinig op zijn.
    Er zijn genoeg andere plekken in de stad denkbaar. De volgende stap zijn reclame-uitingen.

  9. Ik vraag me af of al die tolerante mensen wel eens in het Zocherpark lopen? Ik loop daar geregeld om inspiratie op te doen, een klein meditatief moment zonder prikkels. Zet de foto’s op de Neude!

  10. Al deze reacties lezend is deze expositie nu al geslaagd: het confronteert mensen met de daklozen in de stad, andere mensen. Dat is ongemakkelijk. En broodnodig. Maar dus liever niet in de achtertuin van de singelbewoners. Zelfs niet tijdelijk. Ik schaam me voor mijn stad.

  11. Ik denk niet dat wandelaars in het Zocherpark moeite hebben om met daklozen te worden geconfronteerd. Dat worden ze namelijk dagelijks.

  12. Volgens mij hebben de bezwaren niets met daklozen te maken maar met vervuiling van het park. Het is goed om die zaken te scheiden en de discussie zuiver te houden.

  13. Is het misschien een idee om de foto’s te exposeren in het houten gevaarte dat in de singel ligt tegenover het Willemsplantsoen. Dat staat er maar leeg te staan.

  14. Heerlijke verzameling pro’s en con’s. Net als in de rest van het dagelijkse leven. Expositie moet nog beginnen en is nu al geslaagd (quote Peter Smit) en bovendien ook nog gratis, dus het kan na deze publicatie nog lekker druk worden in Zocher’s nalatenschap 2.0 . En hopelijk gaat Danielle heel veel nieuwe inspiratie opdoen! Was het maar vast 3 drie september.

  15. Het is maar voor eventjes, mag de dakloze mens ook even een plekje in deze maatschappij. Zo van, we weten dat ze er zijn, maar we zien ze liever niet. Hoop dat het goed komt.

  16. Mensen hou op…je kent de verhalen en foto,s niet…
    Dus eerst kijken…je erin verdiepen en kijk eens verder dan je neus lang is…
    Zo gaan we niet om met de medemens…anno 2021…
    Leer je medemens kennen…

  17. Rondje singel en museumkwartier lopen is genoeg voor de echte confrontatie, als je die nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *