Domplein 4/5

SP: Schandalig hoe de gemeente omgaat met UCK

UCK op het Domplein - Beeld: Google Streetview

De SP vindt het schandalig hoe de gemeente omgaat met het aankomende faillissement van het UCK. Het UCK verzorgt cultuuronderwijs op scholen en geeft cursussen amateurkunst aan 6000 Utrechters. Tot ongenoegen van velen moet dit nu stoppen: doordat de subsidie steeds verder is afgebouwd verwacht het UCK eind juli failliet te gaan. SP-gemeenteraadslid Ruurt Wiegant: “In 2013 is besloten de subsidie met twee derde te korten. Wij waarschuwden toen al dat dat niet goed zou gaan. Extra pijnlijk is dat door het faillissement de werknemers niets krijgen. Eerst laat de gemeente willens en wetens het UCK ten onder gaan, en dan ontnemen ze deze mensen ook nog hun ontslagvergoeding. Een grof schandaal dat de gemeente dit wil, en een grof schandaal dat GroenLinks en D66 hiermee akkoord gaan.”

De gemeente hoopt dat nieuwe organisaties de rol van het UCK over zullen nemen. Wiegant: “Niet alleen gaat dat niet lukken omdat daar te weinig tijd en subsidie voor is, het komt ook neer op een soort faillissementsfraude. Daar komt nog bij dat veel van deze organisaties de inboedel van het UCK nodig hebben, en dat zal bij een faillissement allemaal verdwijnen. Schoolkinderen, cursisten, medewerkers, en uiteindelijk de hele stad zijn hier de dupe van.”

De SP wil dat de gemeente met UCK een overgangsregeling uit onderhandelt waardoor de medewerkers hun ontslagvergoeding kunnen krijgen. Wiegant: “Dat is niet meer dan fatsoenlijk. Op deze manier kan de gemeente er ook voor zorgen dat de nieuwe organisaties het gebouw en de inboedel, zoals instrumenten, kunnen gebruiken.”

Het UCK liet onlangs weten de gemeente op drie niveaus voor rechter te dagen. Lees hier onze eerdere berichtgeving over het UCK.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *