Literaire Boekhandel

‘Schoenenwinkels zijn er genoeg, goede boekhandels niet’

Vorige week maakte Thoma Adelaar, eigenaresse van de Literaire Boekhandel, bekend dat haar winkel per 1 augustus de deuren sluit. Ze heeft een overweldigend aantal reacties gekregen, van alle kanten. De strekking: “Dit mag niet gebeuren.” Er zijn ook mensen die aan hebben gegeven met Adelaar te willen praten. 

“Ik weet al een tijd dat de boekhandel uit het pand aan de Lijnmarkt moet. Ik heb gedacht: misschien vind ik een andere plek in de binnenstad. Ik heb mijn best gedaan, maar het is op dit moment niet gelukt”, aldus Adelaar. Ze sluit niet uit dat er op een later moment wel een geschikte locatie gevonden kan worden voor de boekhandel. Verschillende mensen hebben haar bericht en willen een balletje opgooien. Adelaar wil deze berichten binnenkort rustig lezen en eventueel met mensen gaan praten.

‘Een boekhandel geeft sfeer’
De reden van de sluiting is pijnlijk: het pand op Lijnmarkt 17, waar de boekhandel ruim dertig jaar gehuisvest was, is verkocht. Adelaar: “Dat was een hele slechte streek, want het ging achter mijn rug om.” De eigenaresse vindt het jammer voor de Lijnmarkt dat de boekhandel verdwijnt. “Een boekhandel geeft sfeer, en brengt een vaste klantenkring met zich mee. Het is een plek waar kennis en informatie worden gedeeld. Alles wat er omheen wordt georganiseerd verdwijnt met de Literaire Boekhandel.” Adelaar doelt daarmee op leesclubs, presentaties, optredens. “Schoenenwinkels zijn er genoeg, goede boekhandels niet”, vindt ze.

‘We gaan niet in een hoekje kruipen’
Het is niet makkelijk om een pand te vinden voor een boekhandel: of een pand is niet geschikt, of het is te duur. “Een boekhandel heeft ruimte nodig. We gaan en kunnen niet in een hoekje kruipen. Minderen in het aanbod is half werk, en dat wil ik niet.” Adelaar geeft ook aan dat een boekhandel nu eenmaal niet zo veel financiële ruimte heeft om zich een hoge huur te permitteren. “Zeker niet in deze tijd. Vroeger had het wel gekund, het internet is heel vervelend. We moeten ons best doen om de zaak rendabel te houden.”

Voor zichzelf heeft Adelaar het inmiddels afgesloten, maar ze zou het belangrijk vinden dat de winkel zou blijven bestaan. Ze schreef dat ook in de brief waarin ze de sluiting aankondigde: “Een boekhandel is een onmisbaar instituut voor een ieder die het leven niet maar zo aan zich voorbij laat gaan.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *