Het feest vindt volgend weekend plaats

Rondje Singel: feest voor iedereen

Five Dollar Shake treedt op tijdens het Rondje Singel (foto: Jelmer de Haas)

De singel is 10 en 11 september het decor en podium van een groot feest: Rondje Singel. Met een groot aantal gratis toegankelijke activiteiten en evenementen wordt het uitgestelde openingsfeest van de singel, het 900-jarig bestaan van de stad, de start van het van het culturele seizoen met het Uitfeest en het resultaat van 15 jaar bouwen in het Stationsgebied gevierd. 

De activiteiten zijn onderverdeeld in vier thema’s: Rondje Varen, Rondje Wandelen, Rondje Shop ‘n Taste en Rondje Cultuur. Daarnaast staat de zaterdag in het teken van Open Monumentendag. Bijzondere en soms zelfs bijna onzichtbare monumenten rond de singel openen die dag hun deuren en bieden een podium aan jong, Utrechts talent. Ook wordt er stilgestaan bij 900 jaar stadsrechten én het landelijke thema duurzaamheid. Leidsche Rijn sluit ook aan bij de festiviteiten. Hier is op zaterdag Rondje Leidsche Rijn met een cultureel programma op het Berlijnplein en Castellum Hoge Woerd.

Dankzij de vele organisaties die meewerken aan Rondje Singel is het programma op 10 en 11 september divers en verrassend. Dans, muziek, beeldende kunst, theater, literatuur, film, alles komt op en rond de singel voorbij. Wethouder Cultuur en Utrecht900, Eva Oosters: ‘De veelzijdigheid van de activiteiten staat symbool voor de culturele bloei van Utrecht. Ik verheug me erop rond te fietsen en me te laten verrassen door die veelzijdigheid op en om de singel’.

Programmering
Iedereen mag gratis mee met alle Utrechtse rondvaartbedrijven en sloepverhuurders die varen tussen acht locaties waar activiteiten plaatsvinden. Alles bij elkaar bestaat het programma uit zo’n 150 onderdelen met voor elk wat wils. Zo is het mogelijk mee te varen met de Literatuurboot en te luisteren naar (kinder)verhalen van dichters en schrijvers als Ronald Giphart, Storm Vogel en Asmae Amaddaou om vervolgens in het park Sonnenborgh te genieten van het Dabke Festival. Nabij de Sterrenwacht maakt de bezoeker een tripje naar het Midden-Oosten met sufi-dans, live muziek en authentieke gerechten van Za’atar.

Ook wordt er door De Dansers gedanst op Paardenveld, is er een kunstroute in Wolvenplein die word geopend door wethouder Oosters en grijpt het Gaudeamus Festival de kans om aan de hand van muziek en experiment aandacht te besteden aan de situatie in Oekraïne. Bijzonder is ook Club Dare in het Stationsgebied. Met abseilen bij Creative Valley, wandelen op het Bollendak, yoga in Central Park, shoppen, dansen en bikkelen op de stormbaan.

Spectaculaire afsluiting

De strijkers van Pynarello en de blazers van Gallowstreet verzorgen het spectaculaire slotstuk. Met hun experimenteel klassiek en jazz zijn zij een muzikale tindermatch van jewelste. Vanaf een podium op het water bij TivoliVredenburg -niet eerder werd er zo’n groot podium geplaatst op de singel- sluiten deze twee jonge bands het feestweekend af.

Rondje Singel is een samenwerking van de gemeente Utrecht, Utrecht900, Utrecht Marketing, Open Monumentendag Utrecht, Culturele Zondagen, Hoog Catharijne, ondernemers in het Stationsgebied, TivoliVredenburg, ZIMIHC en talloze andere culturele partners.

Kijk hier voor de volledige programmering.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *