RIA over IBB

Raadsleden willen weten waar beloofde studentenkamers blijven in Utrecht

Een groot aantal lokale politieke partijen wil weten waarom het maar niet wil vlotten met de bouw van nieuwe studentenkamers in de stad. Vooral het uitstel van de opschaling van het IBB-complex leidt tot gefronste wenkbrauwen. “We willen graag dat de herontwikkeling eerder dan 2030 start.”

Het tekort aan studentenhuisvesting in Utrecht is al vele malen aan bod geweest in de raad. In het Actieplan Studentenhuisvesting staat dat tot 2030 minimaal 5300 woningen worden toegevoegd. Een van de plannen van de SSH om meer woningen voor studenten toe te voegen is de herontwikkeling van de IBB. Hier zouden zij in eerste instantie in 2025 mee beginnen, echter kreeg de raad in juli 2023 bericht dat deze ontwikkeling uit wordt gesteld naar 2030. “We gaan graag in gesprek over de factoren die meespelen bij het besluit tot uitstel van de ontwikkeling, en op hoe wij het tempo van het realiseren van studentenwoningen hoog kunnen houden”, aldus de raadsleden die de kwestie hebben geagendeerd.

De afgelopen jaren worden wel complexen bijgebouwd, maar de aantallen die beloofd worden, blijven achter. Ondertussen groeien de MBO, HBO en Universitaire studies wel hard, mede door internationale studenten, waardoor het woningtekort verder oploopt. Utrecht heeft een tekort van ongeveer 5300 studentenwoningen.

Minder

De Utrechtse studentenhuisvester SSH levert ondertussen minder studentenwoningen op, dan is afgesproken in de prestatieafspraken 2020-2024. In totaal werden 962 nieuwe woningen en studentenkamers opgeleverd, dat hadden er 1640 moeten zijn. Dit kwam onder andere door vertraging bij de bouw van High5 op het Utrecht Science Park en De Kwekerij in Utrecht Oost. Deze nieuwe studentencomplexen worden naar verwachting volgend jaar of in 2025 opgeleverd. Verder heeft de SSH 335 nieuwe studentenwoningen gekocht bij Wisselspoor, de bouw hiervan is inmiddels gestart.

IBB
De IBB wordt pas later herontwikkeld, wegens opgelopen kosten. Dat is de officiële lezing. Lokale partijen Student & Starter, D66, PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, Volt en ChristenUnie willen echter meer informatie. Dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uur is daarom een Raadsinformatieavond (RIB).

Het doel is het spreken met de gemeente, de SSH en projectontwikkelaar Jebber over de uitgestelde herontwikkeling van de IBB, en te kijken naar hoe de ambities over de woningaantallen zoals gesteld in het actieplan studentenhuisvesting waargemaakt kunnen worden.

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Marianne Coopmans schreef:

    Goh, weet de Raad hoe groot het aantal geschikte woningen voor ouderen is? Misschien moeten de raadsleden zich daar ook eens druk over maken. Meer nieuwbouw voor ouderen is goed voor de doorstroming.

  • WJM schreef:

    Marianne Coopmans.
    Die fatsoenlijke seniorenwoningen, dat ik vroeg mij ook af!
    Maken deze raadsleden zich ook -over het uitblijven van die fatsoenlijke seniorenwoningen- zorgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *