Oproep om verhalen te delen

PvdA Utrecht opent meldpunt en wil verhuurders-vergunning om misstanden in de huursector tegen te gaan

  • Door Redactie
  • |
  • 17 februari 2022
  • |
  • 1 reactie

Rick van der Zweth had te maken met zware intimidatie

De huurmarkt is in Utrecht al jaren sterk overspannen. Het gevolg is te veel misstanden in de huursector. Denk hierbij aan te hoge huren, slecht onderhoud, (te) kleine kamers of woningen, intimidatie, illegale verhuur en meer. Huisjesmelkers maken misbruik van de woningnood. Ze maken grote winst maar zorgen vaak niet voor een goede woning. De PvdA Utrecht wil dit stoppen. Ze openen daarom een meldpunt en nemen het initiatief om een verhuurdersvergunning in te stellen in de hele gemeente.

De PvdA Utrecht opent een meldpunt en roept mensen op hun verhalen met verhuurders te delen. Rick van der Zweth, lijsttrekker, zegt hierover: “Utrecht is niet alleen onbetaalbaar maar ook veel mensen, waaronder veel studenten, zijn compleet overgeleverd aan de grillen van de markt. In dit geval huisjesmelkers. Regelmatig bereiken ons al verhalen van extreem hoge huren, slecht onderhoud en intimidaties als mensen naar de huurcommissie stappen.”

In de oproep rondom het meldpunt doen enkele kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen al hun verhaal, waaronder Rick zelf. Hij kreeg te maken met zware intimidatie in en rondom zijn huis toen hij naar de huurcommissie was gestapt en de huur flink omlaag had gekregen.

Wat de PvdA betreft moet er een verhuurdersvergunning komen voor alle verhuurders in Utrecht. In deze vergunning moet goed verhuurderschap worden geregeld. De vergunning stelt eisen aan huurhoogte, onderhoud en gedrag. Als verhuurders zich hier niet aan houden volgen sancties, in het uiterste geval wordt de vergunning ingetrokken. De huidige vergunning in Utrecht gaat enkel over kamerverhuur en toestemming daarvoor, hier wordt niets geregeld rondom goed verhuurderschap. 

Het meldpunt loopt t/m de week van 1 maart. Mensen kunnen hun ervaring, als een filmpje of een kort tekstje, delen via https://forms.gle/1YFrb5rbimnK2S2Q7. De PvdA gaat deze verhalen gebruiken als bewijs voor de noodzaak en zal begin maart een voorstel indienen in de gemeenteraad om werk te maken van de verhuurdersgunning.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Tureluurs schreef:

    Zo’n meldpunt was er toch al ? Ik heb er ooit mee gesproken. Helaas alleen voor de misstanden met particuliere verhuurders. Aan de misstanden bij de corporaties wordt niets gedaan. Ik kan met mijn problemen alleen nog naar de rechter. De huurcommissie heeft een jaar lang niets gedaan en me toen een wazig antwoord gestuurd waar ik niets aan had. Klachten hierover werden niet beantwoord. De klachtencommissie van de woningcorporaties laat je ook stikken als het er op aan komt. Zich verschuilend achter dat zij enkel kunnen adviseren en niets kunnen afdwingen. Terwijl de mensen van de corporatie alles aan mekaar liegen en jij met eindeloze ellende zit. Gaat u maar verhuizen als u zulke problemen heeft. Ja natuurlijk, huizen zat, toch ?! Oh nee, klein probleempje. De corporaties hebben veel te veel macht. De gemeente doet ook niets om te helpen, want die smeren liever stroop. Iets met andere belangen. Wonen was ooit een recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *