Het Utrechts Sprookjestheater speelt

Prachtige theatershow Assepoester is mooi, ontroert en laat kinderen (en ouders) lachen

Het Utrechts Sprookjestheater speelt Assepoester

Het aloude sprookje van Assepoester blijft ook anno 2024 het publiek boeien, zo bleek zondag 17 maart tijdens de première van Het Utrechts Sprookjestheater. De kinderkaboutertjes waren zeer aandoenlijk, het decor was prachtig en het spel was goed. Een echte bigband in de orkestbak verzorgde de live muziek, wat echt voor een extra beleving zorgde. Loepzuivere blazers zorgden ervoor dat de kijker zich in een kasteel waande met trompettisten, maar ook moderne muziek met hedendaagse tekst werd goed ontvangen door het publiek.

Assepoester is een eeuwenoud sprookje. Een meisje woont bij haar gemene stiefmoeder en haar stiefzussen. Ze wordt verplicht om het as te vegen en het koper te poetsen en wordt daarom Assepoester genoemd. In het stuk van het Utrechts Sprookjestheater heeft ze ook een eigen naam: Lydia. De stiefmoeder wordt gespeeld door een man, die op fabuleuze wijze een nogal forse en gemene stiefmoeder neerzet, maar door het spel wel enorm grappig is. De tieners die de stiefdochters spelen, doen dat zo overtuigend, dat sommige mensen in het publiek bij het applausmoment ‘Boe!’ riepen. Die hadden niet door dat het om spel ging.

Dan Assepoester, degene waar het om draait. Dit jonge prachtige meisje speelt de sterren van de hemel. Ze is verlegen en teder en verandert gedurende het spel in een prachtige prinses. Ze wordt geholpen door haar Peetmoeder, een actrice die het op tv ook goed zou doen, zo fantastisch speelt ze haar rol. De prins zingt geregeld een stukje en straalt hoffelijkheid uit.

Schattig

Het allerschattigste zijn de jonge kaboutertjes, waarbij de jongste waarschijnlijk nog op de kleuterschool zit. Ze hebben prachtige pakjes aan, doen dansjes en zingen met hoge stemmetje hun liedjes. De zaal smelt, dat laat zich raden.

Het zijn ook kinderen die de herauts spelen, waarbij de kostuums het Utrechtse wapen dragen. Deze aankondigers van de Koning komen terug in het verhaal en zingen en dansen geregeld een stukje.

Zijn dit niet iets teveel veren in de kont van een lokaal theatergezelschap? Nee, want de kinderen vonden het theaterstuk fantastisch en daar draait het om. De vele decorwisselingen zorgde voor afwisseling, waardoor het spel boeiend bleef. Het totale toneelstuk is wat lang, daarom is er een pauze in de voorstelling. Maar het stuk is niet te lang, het blijft boeien. Dat komt zeker ook door de prachtige kostuums en nogmaals, de live muziek. Want dat maakt het echt een ware belevenis, zo’n middagje theater.

Bijzonder is de scene waarin de fee met haar magie van een pompoen een koets maakt, van wat muizen een stel paarden en van hagedissen twee koetsiers. Het gehele sprookje eindigt met een groot huwelijksfeest, waarbij alle acteurs van jong tot oud meedoen. De bezoekers gaan met een feel-good-gevoel naar buiten.  

De première was in De Kom in Nieuwegein. De tweede voorstelling van Het Utrechts Sprookjestheater is op zondag 14 april in de Stadsschouwburg Utrecht. De muziek komt van de Big Dipper Band.

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

  • Ilse schreef:

    Wat leuk om te lezen! Als moeder van 2 van die schattige kabouters ben ik vooral heel trots :

  • Wiliam schreef:

    Ik deel de mening van het aangehaalde verhaal, wederom een grote impact voor de spelers en de toeschouwers, elk jaar beter, elk jaar voortgang, kan niet wachten op Roodkapje.

  • Ria Bolder schreef:

    Ik ben de Oma van Anne, heb er echt van genoten. Was prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *