Duuzaamheid

Plastic tasjes de stad uit! Wat vindt Tim Homan (S&S)?

 • Door Redactie
 • |
 • 27 februari 2019
 • |
 • 6 reacties

Achtergrondafbeelding: Pixabay / MabelAmber

Henk Westbroek riep vorige week op om plastic tasjes te verbieden, en in plaats daarvan eventueel duurzame alternatieven te verkopen. Utrecht zou volgens hem het voorbeeld moeten geven. De Nuk en Henk gaan er voor strijden dat Utrecht gaat verbieden dat ‘dit soort spul’ – Henk gooit een tasje in de lucht – nog langer uitgedeeld mag worden, al dan niet voor een dubbeltje of twee. “Dat komt de schoonheid van de zee ten goede. Wees daar maar eens tegen!”, aldus Henk. “Wij vallen aan, volg ons!” 

We vragen deze week wat andere Utrechters en Utrechtse politieke partijen er van vinden.

 

Tim Homan, Student & Starter-raadslid: al bezig met onderzoek naar verbod

Student & Starter staat positief tegenover een verbod op plastic tasjes. “Sterker nog, we doen er momenteel zelf onderzoek naar. In samenwerking met de Green Office proberen we concreet onderzoek te doen naar een gemeentelijk verbod op plastic tasjes en mogelijke alternatieven.”

“Voor Student & Starter is het een belangrijk onderdeel van de grotere duurzaamheidsopgave waar we als Utrecht (en de wereld) voor staan. De productie van plastic tasjes leidt tot veel CO2-uitstoot en na gebruik tot bergen plastic afval en plastic soep in de oceaan. Volgens mij is er politiek brede overeenstemming over de ernst hiervan, helaas is er minder overeenstemming over de voortvarendheid om het aan te pakken.”

Geloof je dat een iets duurdere duurzame tas een goed alternatief is voor een goedkoop plastic tasje?
“Het belangrijkste is denk ik een gedragsverandering en de iets duurdere duurzame tas kan daarbij helpen. Je ziet al steeds vaker dat men één keer zo’n duurzame tas koopt en die dan voor langere tijd gebruikt door ‘m bijvoorbeeld gewoon in de auto te leggen of zoals ikzelf ‘m in je werktas te hebben zitten. Door het verbod op gratis plastic tasjes is deze gedragsverandering al ingezet, met een totaalverbod op plastic tasjes kan je er definitief de norm van maken.”

Zien jullie een verbod op plastic tasjes in de toekomst gebeuren?
“Volgens mij komt het er op den duur hoe dan ook, wat betreft Student & Starter zo snel mogelijk. Idealiter zou het landelijk worden geregeld, zodat je er niet gemeentelijke handhavingscapaciteit op hoeft te zetten. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat we als vooruitstrevend Utrecht best de landelijke politiek een beetje aan kunnen jagen door zelf al te beginnen met zo’n verbod.”

Homan gelooft dat je met een verbod op plastic tasjes de hoeveelheid plastic afval serieus zou kunnen terugdringen. “Winkels kopen nog steeds bergen plastic tasjes in, dat is met een verbod dan niet meer nodig en dan kan je die bergen gelijk aftrekken van de plastic afvalstapel.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

6 reacties

 • Simone schreef:

  Helaas ben ik nooit student geweest en al 10 jaar geleden gestart met werk. Maar wat een heerlijk helder standpunt.

 • C.Nijntje schreef:

  Net een plastic tasje weggegooid. Ben het er helemaal mee eens.

 • emile schreef:

  Dit spreekt met heel wat meer aan dan het laffe standpunt van D66. Gewoon verbieden die tasjes. Daar kan geen zinnig mens tegen zijn.

 • Klim van den Biggelaar schreef:

  Je kan als stad het aanbod van plastic tasjes beïnvloeden, maar toch niet of bezoekers/ toeristen ze gebruiken? Ga je daar BOA’s of boetes op zetten? Lijkt me niet gastvrij

 • Diederick Kruim schreef:

  je moet het gebruik niet belasten, maar ze niet meer verstrekken.Wie ze dan ergens op voorraad heeft of ergens anders vandaan heeft gehaald mag ze dan gewoon gebruiken.

 • Drs. C.Nijntje schreef:

  Ben eruit. Iedereen met een plastic zakje vriendelijk aanspreken:
  “Goede morgen, wat een mooi plastic zakje heeft u daar”
  “Wat een mooie dag (en dan naar het tasje wijzen) zijn die gratis?”
  “Ik zou even omlopen, verderop staan “anti-plastic-handhavers”

  Mooie aanleiding tot een leuk contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *