wisselsysteem

Conflict bij Student & Starter leidt tot scheuring binnen partij

  • Door Redactie
  • |
  • 12 december 2023
  • |
  • 1 reactie

raadslid Esma Kendir nam vorige week afscheid

Een conflict bij Student & Starter heeft geleid tot een scheuring binnen de Utrechtse partij. Bij Student & Starter is het gebruikelijk om ook buiten verkiezingstijd te wisselen van raadsleden. Volgens de planning nam lijsttrekker Esma Kendir vorige week afscheid.

Het beoogde nieuwe raadslid Ruben Snijder (nummer 7 op de verkiezingslijst) kan de plek niet innemen omdat Victor Paalman (nummer 2 op de verkiezingslijst) aanspraak neemt op de vrijgekomen zetel. Dit is tegen de wens van de leden die de voorkeur voor Snijder uitspraken. Paalman neemt nu als onafhankelijk raadslid zitting inde raad.

Parijvoorzitter Melanie Pieper is teleurgesteld over de gang van zaken:

“Het is teleurstellend dat we ons wisselsysteem, na 10 succesvolle jaren, dit jaar niet kunnen waarborgen. Dit wisselsysteem is een kernprincipe van onze partij. Door het schenden van deze afspraak is Victor namens Student & Starter niet welkom bij onze fractie. Dat hij ervoor kiest om toch de zetel in te nemen, vinden we een miskenning van de kiezers van Student & Starter”, zegt Pieper. Alle kandidaten die hoger op de lijst stonden dan Snijder – dus ook Paalman – hebben voor de verkiezingen een intentieverklaring getekend waarin ze aangeven op de hoogte te zijn van het wisselsysteem en hun steun hiervoor betuigen.”

Victor Paalman stuurde naar aanleiding van de berichtgeving van Student & Starter onderstaande reactie.

‘Ik kreeg vorige week maandag voor mij onverwacht een e-mail waarin stond dat ik al benoemd was. Dat was erg schrikken, omdat ik al meer dan een jaar geen lid meer ben van Student & Starter en dat hoofdstuk had afgesloten. Na de schrik ben ik wel gaan nadenken, en heb ik besloten om mijn verantwoordelijkheid te nemen naar de honderden kiezers die specifiek op mij gestemd hebben. Mijn liefde voor Utrecht is onveranderd geweest, mijn ideeën enkel groter en ambitieuzer, en daarom heb ik ervoor gekozen om mijn zetel te behouden. Het is een grote eer om de mooiste stad van Nederland op deze manier te dienen, zeker in deze politiek onzekere tijden. Ik zal dit gaan doen onder de vlag van een nieuwe partij. Jong, progressief, en vol ambitie. Mouwen opstropen en knokken voor het geluid van tienduizenden jonge Utrechters. Waar er een plekje is voor iedereen. Luisterend naar de stem van de stad.”  

De coalitiepartijen blijven een meerderheid in de raad houden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Utrechter schreef:

    Als politicus weet je toch wel hoe de Kieswet in elkaar steekt? Dan kan die benoeming niet als een verrassing komen.. het schuift automatisch door naar de volgende op de lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *